Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 23. prosinca 2010.

Božić - Rođenje Isusa Krista (2)


Jastvo je vječno davanje! Stalno se podsjećajte na to zašto ste ovdje. Sve što je oko vas će proći i otići, nove stvari će doći, ali Jastvo ne može ostarjeti. Jastvo ne može umrijeti, ono je vječno. Bolje da sad osvijestite da ste vječni nego kad dođe kraj i vrijeme odlaska, a vi ste već uneredili cijeli svoj život u potrazi za materijalnim stvarima. Ono je ovdje, upravo sada s vama! Pokušajte postići taj krajnji cilj, ostvariti Sebe. To vaš um zna. Zasigurno, nije bilo, niti će biti brzo i lako, tako da samo pomislite na to - i eto ga! Ali nastavite to prakticirati, svaki dan kažite sebi: „Ja sam Duh, ja sam Krist“ i neka se to reflektira prema van. Kad kažete: „U redu, ja sam Božje dijete, ja sam dio Stvoritelja, ja sam dio Oca“, ali bez reflektiranja toga prema van, to ne pomaže. Koliko je god moguće - pomažite!

Pomognite tko god da vam priđe. Pomozite bez ikakvog razmišljanja da pomažete. Ako je moguće, kad god možete, pomozite ljudima oko sebe koji to trebaju. Na primjer, ako živite u gradu, sigurno postoje mnogi kojima bi koristila vaša pomoć. Pa čak i ako oni u početku to i odbijaju, ustrajte! Tako ćete zaista naći Boga u svakoj osobi - shvaćajući da to činite za Isusa, da to radite za Boga. Podsjetite se na ono što je On rekao: "Što učiniste najmanjem od moje braće, učiniste meni!"
Isto je rečeno i u Vishnupuranu: "Manav Seva - Madhav Seva", što znači: služenje čovječanstvu je služenje Narayani (Bogu).

Zato pokušajte taj božanski aspekt vidjeti u svima, jer, ako gledate izvana, uvijek ćete doći u priliku da sudite u umu. Um ima dvojnosti: volite/ne volite, ovakvi ste/onakvi ste. Da biste savladali tu dvojnost trebate gledati jedino kroz svoje srce. I to je najljepša stvar: godine dolaze, godine prolaze, nitko ne napreduje ako mu srce nije otvoreno. Ali kad dajete najbolje od sebe, srce će vam se otvoriti.

Koliki sveci su počeli pomalo, pomažući ljudima pomalo. Uskoro, njihovi su životi postali nesebično posvećeni ljudima, pomaganju drugima. Zato što u svojim umovima nisu očekivali ništa za uzvrat. Jednostavno su radili to zato što su voljeli to raditi.