Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 26. ožujka 2016.

Dvanaest Jyotirlingama 3 dio.


Trimbakeshwar

Trimbakeshwar Jyotirlingam nalazi se u regiji Nashik, u Indiji. Sam lingam prebiva pod zemljom i ima tri lica koja predstavljaju Brahmu, Vishnu i Shivu. Od tuda dolazi njegovo ime "Trimbakeshwar" što u prijevodu znači "Tri gospoda(ra)". Među legendama o Trimbakeshwaru postoji priča o mudracu Gautami, koji je neminovno bio umiješan u ubojstvo krave. Kako bi se očistio od ovog grijeha, Rishiji su savjetovali mudraca Gautamu da odradi pokoru za Gospoda Shivu. Dok se molio Gospodu Shivi zamolio je Mahadeva da pošalje Majku Gangu u pustinjačku nastambu u kojoj je živio kako bi se njegova duša i ashram pročistili. Gospod Shiva bijaše dirnut Gautamininom iskrenošću i odanošću te mu stoga poslaše Godavari rijeku, koja se često spominje kao "Ganga od juga". Nakon što se Gospod Shiva pojavio pred mudracem Gautamom, manifestirao se u Trimbakeshwar Jyotirlingam.

Mallikarjuna

Mallikarjuna Jyotirlingam nalazi se u regiji Andhra Pradesh na sjeveru Indije. Kao što se pripovjeda u Shiva Puranama, Gospod Ganesha pobjedio je u utrci oko svijeta u kojoj se natjecao protiv svoga brata Kartikeye. Pobijedio je tako što je okružio Shivu i Parvati i stoga je Ganeshi prvom odobren brak. Kartikeya bijaše uznemiren zbog ovog poraza pa je stoga otputovao na Planinu Kraunch a tamo su ga slijedili Shiva i Parvati. Dolaskom Shive i Parvati, Kartikeya je napustio planinu, ali Shiva i Parvati su ostali. To je bio trenutak u kojem je najzad Gospod Shiva uzeo oblik Jyotirlingama znanog kao Mallikarjuna.

Grishneshwar

Na planini Devagiri, živio je brahmin imena Brahmaretta Sudharm, i njegova supruga Sudeha. Bračni par nije mogao imati djecu te je stoga Sudeha nagovorila svoju sestru, Ghushmu, da se vjenča za Sudharma. Ghushma je štovala 101 Shivinih Lingama formiranih iz zemlje te ih je nudila u obliženjem jezeru, i uskoro ona rodi malenog dječačića. Tijekom vremena, Sudeha postade ljubomorna na svoju sestru te iz ljubomore ubije Ghusminog sina i baci njegovo tijelo u jezero. Sljedećeg dana kada je Ghushma ponudila 101 Shivin Lingam u jezero, Gospod Shiva se manifestira te joj otkrije što se se dogodilo njezinom sinu. Ghushma zatraži od Mahadeva da oprosti njezinoj sestri i da ona uvijek ostane u blizini Devagirija. Gospod Shiva odobrio je njezinu molbu te se manifestirao kao Grishneshwar Jyotirlingam. Jezero je također postalo poznato kao "Shivalaya".

Bhimashankar

Legenda govori da je demon imena Bhima zarobio Shivinog poklonika koji se zvao "Kamrupeshwar". Kada Kamrupeshwar ne bi štovao Bhimu kao Gospoda, demon bi uzeo sablju kako bi udario Shiva Lingam. Gospod Shiva se manifestirao i krenuo u rat sa Bhimom. Nakon što se borba dovoljno odužila, Gospod Shiva pretvorio je Bhimu u pepeo. Na zahtjev mudraca i Bogova, Gospod Shiva se manifestirao kao Bhimashankar Jyotirlingam.


"Shiva označava um. Shiva je Gyaneshwara. Drugi oblik Shive je Dakshinamurti. Dakshinamurti je onaj koji daje znanje. Guru je je oblik Dakshinamurtija koji daje znanje. Na bhakti putu morate imate određeno znanje, ali isto tako, morate otpustiti, staviti u stranu čak i to znanje. Zato jer je znanje o Sebstvu, Brahma Jyaan, iznad znanja uma!" - Sri Swami Vishwananda.