Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 25. svibnja 2016.

Praćenje Učitelja: Vrindavan & Jaipur Dan 4 - 5


Četvrti dan našeg hodočašća pokazao se kao najduži i najuzbudljiviji dan do sada. Nakon što smo odradili abishekam na Sri Swami Vishvanandinom osobnom božanstvu, Giridhariju, krenuli smo na put za Vrindavan. Iako putovanje od Jainpura do Vrindavana traje „pet sati“, nama je trebalo 13 sati da se vratimo. Tijekom puta, puno smo se puta zaustavili da bi posjetili različite svece i hramove, i svako stajanje je bilo iznimno iskustvo samo po sebi.


Jedno od stajanja uključilo je veoma prekrasan hram odmah izvan Jainpura. Štovani svetac, iz tog hrama, dobivao je blagoslov Hanumana i Gospodina Rama na redovitoj bazi. Iako je svetac preminuo, učenici su nastavili održavati ashram živim sa pujama i kirtanima svaki dan.


Vrhunac dana je bio posjet hramu Madan Mohan u Karoli. Karoli je 182 kilometra južnoistočno od Jaipura i oko 100 kilometara južnozapadno od Vrindavana. To je mali grad i dom nevjerovatnog hrama Madan Mohan. Madan Mohan znači „onaj koji može očarati čak i Kupida.“ U hramu su tri oltara. Madan Mohan stoji na sredini oltara, sa Sri Radhom njemu s lijeva i Lalitom Devi s desna.

Božanstvo Madan Mohana, također znani kao Madana Gopala, je prvi otkrio Advaita Acharya, učenik Chaityana Mahaprabhua. Srilla Sanatana Goswami postavio ga je na mjesto s pogledom na rijeku Yamunu i to je bio prvi hram koji je sagrađen u Vrindavanu nakon dugo godina napuštenosti. Originalno božanstvo Madan Mohan je bio odnesen u Karoli u Rajasthanu zbog sigurnosti tijekom napada Aurangzeba na Vrindavan.

Nakon što smo posjetili mnoge svece i hramove, stigli smo u Vrindavan u 3 sata ujutro. Svi su bili jako umorni od dugačkog putovanja.



Peti dan hodočašća započeo je malo kasnije jer je većini ljudi bio potreban dobro zaslužen odmor nakon dugog putovanja dana ranije. Većina je jutra provedena smještajući se u sobe i izvođenju abishekama na Giridhariju (osobno božanstvo Swamija).


Kasnije tijekom dana, putovali smo sa Gurujijem u razne hramove oko Vrindavana. Vrhunac je bio u Banke Bihari i Radharaman hramu. U prethodnim blogovima, ovi su hramovi bili dosta opisani, no samo da kažem kratko, da oni zaista predstavljaju iskustvo Vrindavan, preporuča se da ih posjetite. Ne samo to, ali je jako zanimljivo spomenuti da je Banke Bihari hram Gurujiju najdraži hram.

  
Sve u svemu, peti je dan bio veoma opuštajući jer nam je bio potreban odmor nakon dugog putovanja dan ranije. Iako je peti dan bio opušten za grupu, lokalni mještani su bili zaposleni u pripremama za nadolazeći Akshyay Tritiya, veoma poseban praznik u Vrindavanu.

Ako biste i vi htjeli prisustvovati hodočašću u Indiji, pogledajte hodočašće u Južnoj Indiji koje slijedi sa Sri Swamijem Vishwanandom. Registracije do 1. lipnja : https://www.bhaktimarga.org/southindia2016