Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 12. travnja 2013.

Guru puja i život u Shree Peetha Nilaya ašramu

Jai Gurudev! Temelj života u ašramu Sri Swamija Vishwanande je molitva. Stanovnici ašrama su večinom brahmachariji, oni koji su se odrekli svijeta i koji rade na tome da se odreknu poistovjećivanja sa svojim egom. To nije lagan poziv, ali je veličanstven pogotovo kada jednog dana uspijemo, guruovom milošću, nadvladati svoj ponos koji nas odvaja od spoznaje jedinstva s Bogom.

Oni počinju dan sa osobnom sadhanom - uspostavljanje osobnog odnosa s Bogom - ustajanjem rano u zoru. U sedam se svi skupljamo u hramu i zajedničku molitvu započinjemo pjevanjem tri OM-a te štovanjem Gurua kroz svete stihove koji su uzeti iz Guru Gite - Guru Stotram! Tu je opjevana slava Gurudeva - božanskog gurua! Nakon toga pjevamo bhajane koji su posvećeni guruu! Slijedi pjevanje 108 imena našeg Gurua. Nakon toga nastavljamo s drugim molitvama i bhajanima. Kad smo duhovno napojeni nije problem započeti dan i služenje u centru Shree Peetha Nilaya. Cilj seve nije rad, već kroz cijelodnevne aktivnosti usmjeravati uvijek pažnju na Boga i osvješćivanje našeg jedinstva s Božanskim!

Kako počinjemo, tako i završavamo dan - sa zajedničkom molivom i osobnom sadhanom. Za nekoga tko živi u svijetu ovo može izgledati jako jednoličan život. Međutim, život u duhovnoj zajednici nudi mnogo veće bogatstvo i punoću nego život koji je usmjeren na stjecanje materijalnih dobara kako bi se zadovoljili vlastiti nagoni i osobne egoistične želje te materijalni užitci.