Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 22. lipnja 2010.

Mnogo pitanja u našem umu glede voljenja Boga...


13. lipnja proslavili smo rođendan Swamija Vishwanande. Ovaj slideshow je pripremljen upravu za tu proslavu. Jai Gurudev!

***

"Mnogo pitanja u našem umu glede voljenja Boga... Često postavljamo pitanje zašto ne možemo samo voljeti Boga. Zapravo voljeti Boga je najednostavnija stvar koju možete učiniti. Ali ipak um uvijek postavlja pitanja. Takva je to ljubav da uopće ne znate zašto volite. U takvoj ljubavi volite Boga. Voljeti Boga ne trebate razumijeti umom. Dok god pokušavate razumijeti ljubav Božju sa umom možete na to zaboraviti. Onaj tko želi razumijeti i voljeti Boga sa umom uvijek će imati pitanja. Uvijek! Pitanje nikada neće prestati.

Izražavamo svoju ljubav prema Bogu molitvom, što se zove vidya bhakti, ponavljanjem Njegovog imena. Naravno svi ti načini molitve su jako dobri, takav oblik devocije je jako dobar, ali ipak moramo prijeći na viši oblik ljubavi, na viši oblik devocije, koji se zove raga bhakti. Trebate samo voljeti, ništa drugo. Vježbamo mnogo stvari, ne kažem da to nije dobro, jako je dobro, ali naša praksa nas mora voditi Bogu, mora nas voditi unutarnjoj slobodi.

Ako usprkos praksi još uvijek niste slobodni tada je u njoj nešto pogrešno, tada morate uistinu analizirati sebe i promijeniti određene stvari u sebi i kao što sam rekao; kada volite Boga ne postavljate pitanja i što god vam da prihvatit ćete, to se zove predavanje, i uistinu je moguće voljeti Boga na taj način.

Ali onaj koji voli Boga iskreno, čak bez da zna zašto voli Boga neće tražiti ništa od Boga. Jedina molitva koju će uputiti Bogu jest: Bože, ne želim ništa, ono što uistinu želim jest služiti Tvojim lotosovim stopalima i imati Tvoja lotosova stopala uvijek uza se. Vidjet ćete da u takvoj vrsti ljubav Bog će uvijek testirati predanika. Bog će ga uvijek stavljati na kušnju, ali ipak, ljubav je veća od svega, ljubav prevladava sve, svaka prepreka će biti samo Milost Božja.

Što više je osoba zaljubljena, više želi tu ljubav. U takvoj predanosti osoba je potpuno zaljubljena. Moramo Ga voljeti, mora nam postati drag. Kaže se kad osoba ima takvu ljubav prema Bogu, Bog postaje njegov sluga."