Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 14. ožujka 2016.

Maha Šivaratri 2016 u Shree Peetha Nilayi sa Swamijem VishwanandomProslava Maha Shivaratrija 2016. godine doprinjela je još jednim energetskim i uspješnim događajem u Shree Peetha Nilayi. Bilo da ste bili u mogućnosti prisustvovati ili ne, slobodno pogledajte Maha Shivaratri blog koji ističe ključne vrhunce noći i uključuje završne riječi mudrosti Sri Swamija Vishwanande. Jai Gurudev: http://swamivishwananda-info.blogspot.de/

Maha Shivaratri je vrijeme u godini kada se svi skupimo da bi slavili najvećeg predanika (bhaktu) od svih, Gospoda Shivu. Od zvukova Damaru bubnja, do pjevanja „Hara Hara Mahadev“, noć je bila prepuna odanosti prvobitnom razaraču, Shankaru. Kao što je spomenuto u prijašnjem postu, Gospod Shiva je simbol destrukcije našeg ega i ponosa, no nije samo destrukcija ta koju obilježavamo. Na Maha Shivaratri mi Gospodu Shivi nudimo zahvalnost za mnoge blagoslove koje je on dao i za žrtvu koju je prošao zbog čovječanstva. Jedan od takvih slučajeva je onaj kada je Shiva spasio deve i asure tijekom miješanja Mliječnog oceana od smrtonosnog otrova, „Halahala“. Upravo zbog te žrtve koju je Gospod Shiva počinio iz ljubavi, kao i zbog mnogih drugih razloga, mi slavimo Maha Shivaratri.

Jutarnje molitve započele su rano, u 5 sati u jutro. S početnim štovanjem Gurua, molitvena Guru puja utvrdila je ton za nuđenja koja će uslijediti. Pri dolasku Sri Swamija Vishwanande, Kalash puja je već bila započela i nije prošlo dugo prije nego što je on započeo polijevanje vodom preko Mrityum Bageshwar lingama te njegovog osobnog božanstva, Giridharija.
Istovremeno, Swamiji Bhakti Marge izvodili su yagnu.
Nakon što je yagna završila i nakon što je Guruji završio sa prvim dijelom abishkehama, svi su imali prilike ponuditi vodu i list bilve na lingam i Giridhari. Jutro je zavšilo pjevanjem Lingashtakama i molitvama Gospodu Shivi, čime se osiguralo da će noć koja slijedi biti uspješna.

Večernje slavlje imalo je moćan početak. Shivini bhajani su ponijeli poklonike koji su ustali i zaplesali. Sa pjevanjem „Bam Bam Bhole! Bam Bam Bhole!“ usred recitiranja „Swaha“ tijekom yagne , energija je ubrzo porasla.
Molitve su se pojačale dolaskom Sri Swamija Vishwanande. Tijekom cijele noći Swamiji bi radio nuđenja Shiva Lingamu i pjevao bhajane posvećene Mahadevu. Tijekom svih ovih događanja svaka osoba je mogla nastaviti sa povoljnim nuđenjima Mrityum Bagashwar lingamu.

Zadnja puja je bila najveličanstvenija. Kao što se Gospod Shiva lako zadovolji sa malim nuđenjima, možemo tek zamisliti koliko bi Mahadev bio zadovoljan sa obilnim pladnjevima prasada. Ekipa iz kuhinje je zaista odradila izvanredan posao. Konstrukcija samog prasada bila je u obliku Shivinih lingama te dizajn u obliku Shivinog trozubca (trishula).
A kada se ceremonija završila, okus hrane odgovarao je prezentaciji i premda je Gospodu uistinu jedino bitna ljubav kojom je ponuđeno, Mahadev je vjerovatno bio zadovoljan i službom kulinarskih vještina.

Pred jutro, pobjeda nad snom bila je uspješna za većinu, te su krenula konačna nuđenja. Količina vibhutija koju je Swamiji ponudio Gospodinu Shivi bila je nevjerovatna. Nasipi za nasipom bili su posipani po lingamu. Kada su završne molitva bile gotove, Guruji je kratko pričao o ovoj noći slavlja i vodio kroz kratku meditaciju za Majku Zemlju. Evo i kratki izvod iz njegovog govora:

Vidite, blagoslove koje ste dobili, znate, kao što sam rekao, oplemenjenje koje ste dobili danas, ostale dane ne dobivate tako. Zato se ovaj dan smatra jako povoljnim. Jučer (na predavanju o Shivi) čuli ste kako govore o Gospodu Shivi. Pa stoga znate tko je Bhagavan Shankar i zašto je važno imati njegove blagoslove, i imati blagoslove Ma Bhagavati Jagadambea također, jer oni otvaraju vrata Giridhariju da se otkrije. Giridhariji je jako sramežljiv. (Naime on je sramežljiv prije nego se otkrije; a nakon što se otkrije nije više tako sramežljiv.) Ali prije nego dosegnete to mjesto kada mu kucate na vrata, potreban vam je blagoslov Gospodina Shive. Upravo stoga nakon Mahabharat rata sam je Bhagavan Krishna rekao Pandavanima, „Pronađite utočište pod stopalima Gospodina Shankara. Idite i ispaštajte kada on dođe, kada vam se ukaže, tada ćete znati da sve što ste učinili vam je oprošteno.“ Znate to je rekao sam Bhagavan Krishna.

Stoga primili ste puno blagoslova. Ovaj svijet, Majka Zemlja, znate, sada treba vaše molitve. Tražim od vas samo dvije minute. Znam da ste jako umorni, i razmišljate kako ćete ići spavati. Čak i sada ako vam kažem da zatvorite oči i mislite na Majku Zemlju, zaspat ćete. Stoga zamolit ću od vas samo dvije minute vašeg vremena. Idemo moliti za mir. Znate, malo prije rekli smo „Lokah Samasta Sukhino Bhavantu“. Idemo moliti za svaku od vaših zemalja, za svaku obitelj i tako dalje. Ali idemo moliti i za cijelu Majku Zemlju, da bude mir na ovom svijetu. Jer ako nema mira ne možete se zbilja koncentrirati na Bhagavana, istina zar ne? Kada je mir, tada je to lako. – Sri Swami Vishvananda

Hvala što čitate naš blog. Ako niste bili u mogućnosti doći na Maha Shivaratri, pogledajte Ram Navami koji će se održati 15. travnja 2016. godine. Slijedite poveznicu za više informacija: http://www.bhaktimarga.org/events/event/ram-navami


Za još slika sa Maha Shivaratrija 2016. pogledajte našu stranicu na flickeru: https://www.flickr.com/photos/bhaktimarga/albums/72157665433500502

Mudrost ljubavi