Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 1. prosinca 2013.

Pod okriljem Gurudeva - Sri Swamija Vishwanande

Dragi i poštovani čitatelji bloga. Javljam se nakon dugog vremena. Žao mi je što nisam stigao održavati redovito blog. Međutim život u ašramu (kao i svugdje) traži kompromise. Tako je i neredovito održavanje ovog bloga bilo dio kompromisa kojeg sam morao izabrati u periodu opterećenim mnogim obavezama. 

Ovo što slijedi naniže je odgovor na jedno pismo na koje sam nedavno odgovorio osobi s kojom sam dijelio duhovne izazove mnogo godina prije mog susreta sa Swamijem Vishwanandom, a s kojom je poveznica zbog objektivnih okolnosti izblijedila. Učinilo mi se zgodnim da ga podijelim sa svima budući da odražava stanje moje svijesti, a duboko sam uvjeren da će mnogi pronaći nadahnuće i utjehu u ovim riječima. Pismo prenosim u cijelosti.

Draga______,

Nadam se da si dobro kao i tvoja obitelj.

Zanimljivo je da se ovih dana navršava 15 godina od kada smo počeli druženja u Tršćanskoj. Svake se godine u ovo vrijeme prisjetim dragih ljudi i lijepih trenutaka provedenih zajedno.

Eto ja sam više od sedam godina u ašramu i tu sam pronašao ono što mi je duša uvijek tražila. Kao što mi je Swami Vishwananda potvrdio: tu sam jer je to želja Božanske Majke. Što nakon toga reći nego Jai Ma! Jai Gurudev!

Moj život u ašramu je ispunjen od jutra do mraka s molitvama, meditacijama, mantrama, služenjem...
Lekcije naučene u Tršćanskoj 7 su mi bile neprocjenjive za ono što je moj Guru za mene pripremao i kroz što me sada vodi. Imati u tijelu bogospoznatog Učitelja, direktnu zraku svjetla od Babaji-ja je od neprocjenjive važnosti. Ja sam uvijek vjerovao da učitelj u tijelu nije toliko potreban jer su me to učili ministri Anande. Međutim shvatio sam da je u određenom trenutku učeniku potreban Netko tko je prošao sve zamke uma i iluzije i tko ga treba voditi sigurnom rutom preme Bogu.

Učitelj izvana te vodi prema učitelju iznutra. Štovanje Boga u obličju vodi te do spoznaje bezobličnog Boga. Učitelj je potreban i da zapali božansku vatru u učeniku koji je već pripremljen i vođen iznutra kako bi spremno dočekao susret s Božanskim bez zamki ega. 

Ponos, pogotovo onaj duhovni, najteže je iskorijeniti. To je ono što sam shvatio dolaskom pod okrilje Swamija Vishwanande. Njegova zaštitnička krila su ispunjena bodljama koje služe za probijanje ega i ponosa, a štite ono najplemenitije i božansko u tebi i štite te od svega zla. Ponekad nije ugodno kada ti žaoka dotakne meko tkivo stoljećima okoštanog ponosa ali je nakon nekog vremena oslobađajuće jer ono što je nezdravo kad se otkloni stvara prostor za ono najplemenitije i najuzvišenije. U srcu nema mjesta za ponos i Boga. Ili jedno ili drugo. Kada je srce pročišćeno od naslaga nestvarnog time se otvara mjesto za ispunjenjem onoga što je uistinu Stvarno. 

Isus je rekao: blaženi oni čista srca jer će vidjeti Boga. Boga je tu s nama u liku Učitelja - Inkarnacije Ljubavi (premavatara) - Sri Swamija Vishwanande. Kada je naše srce ispunjeno tamom onda ne vidimo da nam pred očima hoda živi Bog. U trenucima kada se predamo Njemu u ruke i dopustimo da nam otkloni veo obmane tada naše oči vide živo utjelovljenje Božanskog. 

To je moja stvarnost. To je moj život zadnjih sedam/osam godina. Život se svodi na prepoznavanje Božje Ruke u svakom trenutku života. Mi smo dio Njega. U stvarnosti nema odvojenosti. U iluziji prividno smo odvojeni. Ono što trebamo spoznati je da nikada nije bilo odvojenosti između nas i Boga. Odvojenost je samo u našoj nesposobnosti da shvatimo da je Bog jedina stvarnost. Kada to spoznamo shvati ćemo da mi zapravo ne postojimo osim u ovoj prividnoj iluziji. Jedini koji postoji je - Bog!
 
Da se vratim na tvoje pitanje... sve što radiš je dobro ako te to ispunjava. Pjevanje Božjeg Imena, izgovaranjem svetih mantri... sve te to povezuje sa Bogom iznutra. Nema pogrešnog puta sve dok pjevamo Njegovo Ime, dok se naše misli okreću oko Njega. Kada smo s Njim u mislima i u srcu onda nas On vodi i mi to znamo i osjećamo. Ne treba nam potvrda izvana. Potvrda je unutrašnji mir i ljubav koji osjećamo. 

Ako te nešto konkretno zanima uvijek si dobrodošla u naš ašram. Guruji je dostupan i svakom gostu pokloni pažnju. Ako je tvoj život u prekretnici i ne znaš kojim putem ići onda je On tvoje rješenje problema. Bez obzira smatraš li ga svojim Vodićem ili ne on je Božji Izaslanik - Satguru - Guru svih gurua - Babaji-jeva desna ruka. On nikoga ne ostavlja praznih ruku (praznog srca), pod uvijetom da dođeš otvorenog srca i uma. 

U božanskom prijateljstvu,
Chaturananda