Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 12. ožujka 2010.

Satsang: Odgovori na pitanja, 05. ožujka 2010. (četvrti dio)

P: Koja je snaga Atma kriye?

Swami: Sama riječ atma govori za sebe, da se spozna atma. Kada govorite o duši.... znate li što je to? Kroz vježbu atma kriye bit će te svjesni nje.

P: Dragi Guruji, postoji li neki poseban razlog zašto je Isus umro na križu, a ne na drugi način?

Swami: Kad se učitelj inkarnira on zna. Isus je odabrao križ kako bi križ postao križ koji daje život! Križ je ponos u čovjeku i kada se ponos otkloni tada on može spoznati vječnost Boga. Zato je Krist uvijek govorio da kraljevstvo leži u nama. On je odabrao da umre na križu kako bi se ego otklonio. Dokle god se netko prijanja uz ego i ponos, on se uvijek na to koncentrira. Ali kada ga otklonite tada ste slobodni. To je bilo veoma mudro od njega što je odabrao križ. Odabrao je križ kako bi nas podsjetio da trebamo otkloniti ovaj 'ja', odnosno ponos.

P: Reci nam nešto o ljubavi između muškaraca i žena.

Swami: Sve vrste ljubavi su dio božanske ljubavi. Samo se u umu mogu vidjeti razlike između različitih vrsta ljubavi. To je ista ljubav koja se izražava na različiti način.

P: Kako objašnjavaš važnost Ishtadeva koje ima u našim životima?

Swami: Ishtadev je božanstvo koje je dugo vremena bilo predmet obožavanja te s njim imate veoma blisku povezanost. I ova povezanost se može oživiti ako znate tko je vaš Ishtadev. Ako imate blokadu na putu duhovnog napretka on vam može pomoći. Ishtadev je ovdje da se bolje koncentrirate te da razvijete neprekinutu predanost, te samo kada tako usmjerenu devociju na svoje božanstvo razvijate onda vaša devocija postaje snažnije. To vam je isto kao da imate deset mantri i pjevate svih deset. Ništa se neće dogoditi. Zapravo svaka od njih će imati efekt, naravno. Ali kada imate jednu osobnu mantru i kada samo nju recitirate onda ona stvara puno veću snagu. Postoje mnoga božanstva ovdje koja je lijepo promatrati, ali kada osoba poznaje svog Ishtadeva te se potpuno na njega usredotoči onda on postaje toj osobi sve. U svakom božanstvu nalazi se cjelovitost Boga. Ishtadev će vam pomoći, kao i osobna mantra, da duhovno napredujete.

(nastavlja se)