Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 10. ožujka 2014.

Maha Šivaratri sa Sri Swamijem Vishwanandom

Prvu večer Šivaratrija Sri Swami Vishwananda je dao prekrasan govor.

Prema Šiva Purana svetom spisu, Šiva is onaj koji nadilazi um. Ovo se temelji na pet stanja. Kada se Šiva oslikava kao isposnik to se opisuje kao kontrola uma - tamo gdje se um stapa u svijest. 
Šiva predstavlja Savršenstvo. Shvatiti Savršenstvo moramo biti usklađeni s Njim. Kako bismo to postigli um se mora sjediniti sa srcem. 
Prvo stanje: Um je uglavnom privučen izvanjskim. Mi mislimo da je to Stvarno, ali mi se tako samo vezujemo za to.
Drugo stanje: Slijedeće stanje je kad um postaje zbunjen. Jer, kada se stvarnost počinje objelodanjivati um se počinje opirati.
Treće stanje: Slijedeće stanje je kad se, nakon zbunjenosti, um smiruje. Sada se mogu uočiti stvari koje se inače ne mogu vidjeti tjelesnim očima. To se naziva djelomični uvid u stvarnost. Ipak to nije kraj. 
Četvrto stanje: Slijedeće stanje je “duboki san”. Sada je um potpuno smiren. Potpuna trajna smirenost. To nas stanje dovodi do slijedeće razine.
Peto stanje: Posljednja razina je kad smo svijesni vlastite istinske Stvarnosti. Um je sada promijenjen. Um je usklađen prema višoj svijesti. Um postaje poput Šive. U ovom se stanju um spaja sa svijesti, ali čak prije tog spajanja um putuje kroz srce. Prije nego se spojimo sa sviješću moramo putovati kroz Prem, a Prem nije ljubav koju poznajemo sa svim ograničenostima. Prem je Bezuvjetna Ljubav, bitak onoga što mi jesmo.
Srce se otvara poput cvijeta, otvara prema svijesti. U tom trenutku stvarnost našeg istinskog Jastva se otkriva.
To izgleda kao da traje dugo vrijeme, ali to se može postići u trenutku. Sa Guru Kripom... sve se dobiva sa samo jednim dodirom Gurua. 

Četiri stvari koje Šiva želi od nas:
1. Spoznaj sebe
2. Spoznaj odnos između sebe, Boga i Gurua
3. Uloži najveći napor da spoznaš istinu i svijest, i da pomogneš drugima postići isto
4. Prepusti se Guruu. Bez Milosti Učitelja ništa nije moguće, ali s Milošću sve postaje mnogo lakše nego što možemo pomisliti.
Ove četiri poruke je Šiva dao svijetu, kako bi smo mogli spoznati Stvarnost.