Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 4. listopada 2010.

Pitru Paksha (počast precima)


Prema hinduističkoj mitologoji, duše triju prethodnih generacija obitavaju u Pitru–loki, području između neba i zemlje. Ovo područje je pod upravom Yame - boga smrti, koji uzima duše koji umiru sa zemlje i vodi ih prema Pitru-loki. Kada osoba slijedeće generacije umre, prva generacija odlazi prema nebu i sjedinjuje se s Bogom.

Ritual Sarvapitri amavasya kompenzira zaboravljen ili zapušten godišnju ceremoniju Shraddha koja bi se idealno trebala održati na godišnjicu smrti. Shraddha uključuje štovanje triju prethodnih generacija tako što se recitiraju njihova imena kao i ime mitskog pradjeda svih 'koljena' (gotra). Trenutna generacija plača dug prethodnih generacija. Ovaj je duh od najvišeg značaja zajedno sa vlastitim dugom prema svom guruu i roditeljima.

Swami Vishwananda će danas predvoditi ritual Pitru Paksha za sve koji se žele odvezati od karmičkog duga. Za one koji to žele učiniti potrebno je dostaviti svoja imena i prezimena, te imena svojih preminulih (kao i živih) roditelja te djedova i baka. Ceremonija je besplatna. Međutim poželjno je ostaviti novčani prilog. Osim čina zahvalnosti, svrha donacije je uravnoteženje kramičkog djela kojeg obavi Swamiji u ime onih koji su pristupili ceremoniji.