Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 22. kolovoza 2010.

Bhairav, zaštitnik boginja

Prije nekog vremena Swami Vishwananda je "udahnuo život" velikom kamenu ispred Kali hrama. Evo što je Guruji rekao:
"Na slici je Bhairav, zaštitnik, onaj koji čuva bogove. Došao je u moj san jednu noć i pokazao mi u šumi je gdje ću naći ovaj kamen. Poslao sam nekoga na to mjesto i on je pronašao kamen." Swami Vishwananda

Evo i priče vezano za Bhairav:
Mlada Vaishnava boginja-devi hodala je, a Bhairav (sebični demon) ju je slijedio. Naložila je stražaru ispred pečine da ne dozvoli Bhairavu ulazak. Kada je Bhairav pokušao uči u pečinu stražar mu je zabranio te je nastala velika borba. Zatim je Devi uzela oblik boginje Kali i ubila je Bhairava. Dok je umirao Bhairav je rekao: "Majko, je ne oplakujem svoju smrt jer sam umro od ruku Majke stvoriteljice. Ali ja Te molim, samilosna Majko, za oprost. Nisam te prepoznao u toj djevojčici. Majko, ako mi ne oprostiš grijehe tada će me cijeli svijet mrziti."

Čuvši plač djeteta koje je neprestano pozivalo Majku, Majka se sažalila nad Bhairavom i podarila mu je oslobođenje. Ne samo da je Bhairavu podarila oslobođenje od krugova rađanja i umiranja, nego mu je i nadodala: “Moji predanici ću uvijek posječivati tvoje mjesto nakon što prime Moj daršan!”

Tako se počelo vjerovati da je molitva bogovima jedino potpuna tek nakon što se oda štovanje Bhairavu.