Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 6. siječnja 2010.

Sveta tri kralja


Sveta tri kralja ili sveti magi su u kršćanskoj tradiciji kraljevi ili mudraci, koji su se, prema evanđelju, došli pokloniti Isusu nakon rođenja. Često se zovu Baltazar, Melkior i Gašpar; u Bibliji se ne navode imena.

Prema Evanđelju po Mateju, došli su "s istoka" u Jeruzalem, da se poklone Isusu. Pratili su zvijezdu repaticu, betlehemsku zvijezdu. U Jeruzalemu, primio ih je kralj Herod, koji ih je želio prevariti, s ciljem da mu kažu, gdje se Isus rodio, tako da ga može ubiti. Kada su pronašli Isusa, darovali su mu tri dara: tamjan (kao Bogu), zlato (kao kralju) i plemenitu mast, smirnu (kao čovjeku). Potom im Bog zapovijedi da se ne vraćaju Herodu i vrate se drugim putem u svoju zemlju. Tri kralja su predstavnici poganskih naroda, koje je Bog pozvao u svoje kraljevstvo, time što im je javio rođenje Spasitelja.

U zapadnom kršćanstvu (od 8. stoljeća) su se ustalila imena Baltazar, Melkior i Gašpar; na istoku se koriste različita imena.

Po tradiciji, poslije smrti triju kraljeva njihove su relikvije odnesene u Carigrad, nakon što ih je pronašla sv. Jelena Križarica, a odande su kasnije otišle u Milano i napokon u Köln u najljepšu njemačku katedralu, gdje su i danas. Melkior je zaštitnik putnika i Svjetskog dana mladih, a Baltazar oboljelih od epilepsije. Spomendan se u Katoličkoj crkvi slavi 6. siječnja, kao blagdan Bogojavljenja.

(Izvor: Wikipedija)

*****

Zvijezda koju su tri kralja ili mudraca sa Istoka slijedili nije bila neka zvijezda na nebeskom svodu već zvijezda kristove svijesti koja je stvarno iskustvo jogijskog aspiranta prema putu samospoznaje. Tri mudraca su zapravo bila tri velika jogija koji su putovali sa Istoka, tj. Indije. Oni su u svojem unutrašnjem zajedništvu sa Bogom-Stvoriteljem u dubokoj meditaciji ili samadhiju percipirali silazak velikog Kristolikog bogospoznatog jogija na zemlju. Oni su bili vođeni iznutra da posjete Betlehem i poklone se ovoj velikoj duši čije rođenje je bilo proreknuto u Starom Zavjetu. Oni su, na neki način, Isusovi kumovi tj. sveci zaštitnici. Isus je uzvratio njihov posjet time što se je sa napunjenih dvanest godina uputio na put prema Istoku da bi naučio drevnu znanost samospoznaje od ovih svetaca. Posječivao je hramove, samostane i druga sveta mjesta. Kada je završila njegova obuka sa navršenih trideset godina života prihvatio je zadatak da pomogne napačenom narodu svoje zemlje i izvede ih na put spasenja. Tako se vratio nazad u svoju zemlju i svjesno prihvatio svoj križ te ga hrabro nosio. U knjizi "Put" Swamija Kriyanande, koji je direktan učenik Paramhanse Yoganande, autor navodi citat svog gurua koji je izjavio dok je tumačio evanđelja da su tri mudraca zapravo bili Babaji, Lahiri Mahasaya i Sri Yukteswar. Kako Swami Vishwananda štuje jako Isusa Krista kao i ovu lozu duhovnih učitelja time ova priča o tri mudraca dobiva dublji smisao.