Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 16. siječnja 2012.

Nrsingha - kavacha - prijevod molitve koja se svakodnevno pjeva u Shree Peetha Nilaya


Sada recitiramo Nrsingha - kavachu koju je jednom izgovorio veliki kralj Prahlada. To je najpobožnija molitva koja otklanja sve prepreke i potpuno nas zaštićuje.

Ona donosi svo obilje i uzdiže nas u nebesa ili prosvjetljuje u tijelu. Zamišljamo Gospoda Nrsinghu, gospodara svemira, kako sjedi na zlatnom prijestolju.

Njegova su usta širom otvorena. On ima tri oka i blistav je poput jesenjeg Mjeseca. Njega grli Lakshmi Devi i sjedi mu s lijeva u krilu. Njegov oblik je utočište svega obilja, materijalnog i duhovnog.

Gospod ima četiri ruke, a njegovi udovi su mekani. Ukrašen je zlatnim naušnicama. Njegova su prsa poput rascvalog lotosovog cvijeta, a ruke ukrašene nakitom koji je optočen draguljima.

Odjeven je u žutu besprijekornu halju što nalikuje otopljenom zlatu. On je stvoritelj i izvor čitave kreacije, iznad zemaljskih razina. Uzvišenim božanstvima koje predvodi Indra, On se pojavljuje okićen rubinima što zasljepljujuće sjaje.

Njegova su dva stopala izuzetno privlačna, a naoružan je različitim oružjima poput školjke, diska i drugih. Garuda (nebeski orao) mu radosno nudi molitve s velikim poštovanjem.

Dok gospodina Nrsinghu zazivamo da sjedne u lotos našeg srca, izgovaramo sljedeću molitvu: „Neka Gospodin Nrsingha koji štiti sve planetarne sustave, zaštiti moju glavu.“

Iako Gospod sve prožima, On se sakrio u stupu. Neka On zaštiti moj govor i rezultate mojih djela. Neka Gospod Nrsingha čije su oči Sunce i vatra, zaštiti moje oči.

Neka Gospod Nrhari, koji je zadovoljan molitvenim ponudama najuzvišenijih bogomudraca zaštiti moje pamćenje. Neka Onaj koji ima nos lava, zaštiti moj nos. Neka On čije je lice omiljeno božici sreće, zaštiti moja usta.

Neka Nrsingha koji je poznavatelj svekolikog znanja, zaštiti moje čulo okusa. Neka On, čije je lice prekrasno poput Mjeseca i kojemu se molio veliki kralj Prahlada, zaštiti moje lice.

Neka Gospod Nrsingha zaštiti moje grlo. On održava zemlju i čini bezbrojna prekrasna djela. Njegove ruke blistaju u sjaju nebeskih oružja. Neka on zaštiti moja ramena.
Neka Gospod koji podaruje blagoslov božanstvima zaštiti moje ruke i neka štiti moje srce. Neka gospodin Hari zaštiti mjesto mojeg prebivališta.

Neka On koji je rastrgao prsa i utrobu velikog demona Hiranyakasha zaštiti moj struk, a Gospod Nrhari neka zaštiti moj pupak. Njega u molitvama veliča gospod Brahma, koji je izdanak njegova pupka.

Neka Onaj čija bedra počivaju na čitavom svemiru, zaštiti moja bedra. Neka Gospod zaštiti moje intimne dijelove tijela. On poznaje sve molitve i sva otajstva, ali On sam nije vidljiv.

Neka On koji je Ljubitelj ljudske vrste, koji je prikazan u ljudskom obliku, zaštiti moja koljena. Neka otkupitelj zemaljskih grijeha, koji se pojavljuje u obliku polučovjeka, polulava zaštiti moju stoku.

Neka darovatelj nebeskog blaga štiti moja stopala. On je svevišnji upravitelj u obliku čovjeka lava. Neka tisuće glava vrhovnoga uživatelja zaštite moje tijelo sa svih strana i u svakom pogledu.

Neka me ta zastrašujuća osoba štiti s istoka. Neka me On koji je veći od najvećih junaka zaštiti s jugoistoka, smjera kojem je vladar agni. Neka me Vrhovni Vishnu zaštiti s juga i neka me On koji blista u plamenu zaštiti s jugozapada.

Neka me Gospod Svevladar zaštiti sa zapada. Molim se usrdno Njegovim licima koja gledaju u svim smjerovima, da me zaštite u spomenutom smjeru. Neka me Nrsingha zaštiti sa sjeverozapada gdje prevladava vaayu. Neka me On čiji je oblik najljepši ukras štiti sa sjevera gdje boravi soma.

Neka me svemilostivi Gospod, koji osobno udjeljuje sve milosti, zaštiti sa sjeveroistoka, smjera boga Sunca. I neka me On koji je pobijedio smrt, štiti od straha rađanja i umiranja u ovom svijetu.

Ovaj Nrsimha Kavacha je hvalospjevan iz usta velikog kralja Prahlada. Tko ovo pobožno pročita biva oslobođen od svih grijeha.

Štogod poželite u ovome svijetu, možete to zasigurno postići. Pojedinci mogu imati bogatstvo, mnogo djece i dug život.

Pobjednikom postaje onaj koji želi pobjedu, i uistinu postaje osvajač. On uklanja utjecaje svih planeta zemaljskih, nebeskih i onih između.

Ovo je najbolji lijek za otrovne ugrize zmija i štipavaca. Božanstva, demone i polubogove drži podalje od nas.

Ukoliko netko ovu molitvu ispiše na svojoj ruci, ili na palminom listu kojeg nosi oko svojeg zgloba, takvome sva njegova djela postaju savršena.

Onaj koji redovito pjeva ovu mantru, jednom ili triput dnevno, postaje najuzvišeniji među božanstvima, demonima i ljudskim bićima.

Onaj koji čistog srca otpjeva ovu molitvu 32 000 puta postiže najmilostivije od milostivih stanja. Takvome postaje dostupno razumijevanje materijalnih užitaka i oslobođenje duše.

Ova Kavacha-mantra je kralj među mantrama; njom se postiže ono što se postiže pomazanjem pepelom ili pjevanjem svih ostalih mantri.

Kad netko označi svoje tijelo tilakom, napravi achaman vodom i otpjeva triput ovu mantru, osoba će uvidjeti da nestaje strah od svih nepovoljnih planetarnih utjecaja.

Onaj koji otpjeva ovu mantru i potom meditira na Nrsingha deva, pobjeđuje sve bolesti, uključujući i bolesti abdomena.

Gospodin Nrsingha glasno riče što izaziva da drugi prestrašeno viču. Mnoštvo njegovih ruku trga demone u komadiće i tako ih ubija. On uvijek traži i ubija demonske potomke Diti, kako na Zemlji tako i na nebeskim područjima. On ih tada ponizi te oni uplašeno bježe. Snažno i ljutito riče u svim smjerovima i rastjeruje demone. Ali on svojim bezbrojnim rukama održava, štiti i njeguje stvoreni svemir. Ponizno se molim Gospodinu koji je primio oblik rajskoga lava.

Ovo je kraj Nrsingha - kavache koju je napisao veliki kralj Prahlad i kakva je opisana u Brahmanda purani.