Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 19. rujna 2009.

Nava-Durga i Dasha-Mahavidya



Božica Durga štuje se u 10 različitih aspekata manifestacije njezine “Shakti”, odnosno “Energije”, zvane “Dasha-Mahavidya”, kao i Njezinih 9 različitih oblika zvanih “Nava-Durga”.

U Tantri Devi-Shakti se štuje kao Vidya. Od stotinjak tantričkih praksi, štovanje deset glavnih Božica naziva se Dasa Mahavidya. Ti glavni oblici Božice opisuju se u Todala Tantri. To su Kali, Tara, Maha Tripura Sundari (ili Shodasi – Sri Visya), Bhuvaneshvari, Chinnamasta, Bhairavi, Dhumavati, Bagalamukhi, Matangi i Kamala. Tih deset oblika Shakti sadržavaju cjelokupnu kreaciju. Deseto poglavlje također govori o njihovim supruzima, iako Dhumavati, oblik udovice, nema supruga.Postoji nekoliko “razina” na kojima se ove Božice mogu štovati sa propisanim mantrama i yantrama.

Jednostavno štovanje yantre sa recitiranjem mantre, kao pomoćni astrološki ritam, obrađuje štovanje svih tantričkih rituala kako bi se postigli raznorazni sidiji povezani s tim tantrama i za duhovno oslobođenje. Uspješna sadhana tih Vidyi nudi nekoliko dobrobiti onome tko ih vježba. Tantrički yogiji imaju kontrolu nad svojim osjetilima i teže pozitivnom korištenju ovih dobrobiti kako bi vodili ljude te za dobrobit čovječanstva. Oni kojima se glava zavrti od uspjeha koriste ih za zadovoljavanje osjetila, skupljaju grupu učenika oko sebe i postaju lažni gurui.

Posljednje poglavnje Todala Tantre izjednačava deset Vishnuovih inkarnacija sa deset Mahavidyi kako slijedi:

„Shri Devi je rekla: Gospodaru Bogova, Guruu svemira, pričaj mi o deset avatara. Želim čuti o tome, pričaj mi o njihovoj prirodi. Paramesvara mi je otkrila koji avatar stoji uz koju Devi.“

„Shri Shiva je rekao: Tara Devi ima plavi oblik, Bagala je inkarnacija kornjače, Dhumavati je vepar, Dhhinnamasta je Nrsimha, Bhuvaneshvari je Vamana, Matangi je oblik Rame, Tripura je Parashurama, Bhairavi je Balabhadra, Mahalakshmi je Buddha i Durga oblik Kalki.“