Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 24. siječnja 2010.

Majka Kali - opis simbolike (prvi dio)


Kali predstavlja shakti - kreativnu snagu ili energiju nemanifestiranog Duha. Ona je simbol svega što je postojalo, što postoji i što će postojati u budućnosti. Stvaranje, održavanje i uništavanje su njene moći. Destruktivna (uništavajuća) moć nije negativna. Jer kao što sjeme "umire" kako bi stvorilo biljku, a mladić "umire" kako bi izrastao u muškarca, uništavajuća osobina Božje kreativne moći obnavlja neuništive izvanjske manifestacije Duha koje služe kao neprestani oblik evolucije. U ovom ponovnom rađanju treba vidjeti mudrost, ljepotu i samilost kreativne snage Duha. Iznad svega, Duh je dobar i milostiv. Moramo se uvijek prisjećati da Kreativna Moć uništava stare i neiskoristive oblike kako bi stvorila nove te očuvala tijelo svemira. Tako u ovom dvojnom aspektu Kali imamo točni prikaz Prirode. Njeno kozmičko obličje se otkriva u meditaciji.

Kali ima četiri ruke. Njene dvije desne ruke predstavljaju njenu moć stvaranja svemira i davanja blagoslova i spasenja Svojim predanicima. Njene dvije lijeve ruke drže sablju i odrubljenu glavu. One predstavljaju Njenu moć održavanja kozmosa i uzrka njegovog nestajanja u Duhu kada Njen ples stvaranja završi. U ovom slikovitom opisu imamo prekrasnu sintezu suprotnih sila Prirode. Niti jedan drugi simbol tako dobro ne opisuje bezuvjetnu ljubav Boga i nemilostrdne zakone kreacije.

Kali nosi vijenac sačinjen od pedeset ljudskih glava; glave predstavljaju moć znanja - točnije pedeset zvukova koje sačinjavaju sanskrtski jezik. Indijski mudraci, rišiji, su predstavili stari jezik koji vuče korjene iz prvobitnog zvuka kreacije Aum, kozmičke "Riječi" odnosno kreativne vibracije. Iz ove nauke o zvučnoj vibraciji, oni su usavršili mantre (točno izgovorene sanskrtske riječi) kako bi ostvarili željene promjene u kreaciji.

Lepršajuća kosa ove Božice simbolizira zavjesu, "zastor maye" (iluzije, obmane, dualnosti) iza koje se skriva sveprožimajuća Inteligencija i snaga odnosno moć koja je utjelovljena u kreaciji.

Crna boja je boja Kali. Kreacija je nastala iz "bezsvjetlog svjetla i netamne tame". Kako Kali predstavlja praiskonsku kreativnu silu, Njena prirodna boja je tamna/crna. U početku kreacija nije imala formu/oblik. Crno predstavlja neobličnost. Crnom bojom se također označava nedostatak boje, te prema tome manjak raznolikosti. Različite nijanse strana istine, sve spoznaje, sve religije su tako potpunu uronjene i obuhvaćene u sveznajuću i sveprisutnu Majku koja je crna.

Njeno golo tijelo predstavlja beskraj.

Njen struk je opasan ljudski rukama koje simboliziraju čovjekove beskrajne krugove reinkarnacije kao posljedica djela počinjenih utjecajem iluzije. Čovjekove želje za osjetilnim ispunjenjem slijede ga čak i izvan portala smrti te ga tako dovode ponovo i iznova u materijalnu zbilju. Tako je Beskrajna Majka ograničena čovjekovom iluzornom aktivnošću koje je obavijeno neznanjem.

Kali ima tri oka, a ona predstavljaju sunce, mjesec i vatru kao izvor svjetla koje uništava tamu. Kreacija je sveprisutna koju Majka promatra kroz svoja tri oka prošlosti, sadašnjosti i budućnosti te kroz oči koje sjaje svjetlo koje uništava neznanje Ona odasjava čovjeku ljepotu, istinu i blaženstvo.

(Slika gore prikazuje Swamija kako izvodi ritual ceremonije abishekam za vrijeme Navaratrija kada se štuje Majka u nekoliko Njenih oblika među kojima je i oblik Kali. Inače slika je nastala za vrijeme inauguracije Kali hrama koji se nalazi s lijeve strane glavnog ulaza u Centar Springen u rujnu prošle godine.)