Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 3. studenoga 2010.

Dhateras Lakshmi puja (molitva)


Swami:
“Mi molimo Maha Lakshmi da nam podari svoju milost ne samo na sve nas već i na sve koji trebaju Njenu pomoć na bilo kojem polju: da podari Svoje bogatstvo zdravlja ljudima koji su bolesni, da zrače Njenim svjetlom, kako bi naš intelekt postao čist i pomogao svima kojima je potrebno.”

Legenda:
Zanimljiva priča o festivalu Dhanteras govori o tome da je bio jednom šesnaestogodišnji sin kralja Hima kojemu je bilo suđeno da umre od ugriza zmije četvrtog dana braka kako je bilo zapisano u njegovom horoskopu. Na taj sudbonosni četvrti dan braka njegova mlada supruga mu nije dala da zaspe. Položila je sve ukrase i mnogo srebrnih novčića na veliku hrpu na ulazu u suprugov budoar i zapalila mnoge svijeće svuda naokolo. Zatim je počela pričati priče i pjevati pjesme.

Kada Yama, bog smrti dođe postoji zmijski pogled u njegovim očima, te su njegove oči oslijepile od tog sjajnog svjetla te nije mogao ući u svoje prinčeve odaje. Tako se uspeo na vrh gomile od kovanica i ukrasa i tu sjedio cijelu noć slušajući melodične pjesme.

Ujutro je tiho otišao. Tako je njegova žena sačuvala suprugov život od kandži smrti. Od tada ovaj dan Dhanteras postao je poznat kao dan "Yamadeepdaan" kada se lampe pale i drže se tako upaljene cijelu noć kao poštovanje Yami - bogu smrti.

Prema drugoj legendi, kada su bogovi i demoni radili na oceanu kako bi iz njega dobili amrit ili nektar, Dhanvantari (doktor bogovima i inkarnacija Višnua) pojavio se iz oceana noseći ćup eliksira na dan Dhanterasa.