Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 28. siječnja 2011.

Bit duhovog puta

Dragi svi, ovo što slijedi sam nazvao Bit duhovnog puta. Ovo je zapravo isječak iz razgovora kojeg sam prije nekoliko dana vodio sa svojim dugogogodišnjim prijateljem. Moj duhovni drugar, s kojim sam dijelio duhovni put prije nekoliko godina, i sada, iako smo fizički razdvojeni, dijelimo isti duh. Fizička odvojenost nije prekinula duhovnu povezanost. Naš odnos je uvijek bio ispunjen uglavnom šalom na vlastiti račun, ali uvijek kroz tu šalu nismo dopustili zaboraviti naše poslanje. Kroz mnogobrojne razgovore koje bi vodili, a koji su bili prepuni nerazumljivim šiframa i konstrukcijama riječi, znali bi dobro nasmijati ali i iživcirati slučajne (a često i namještene) usputne slušatelje. Ipak u moru takvih konverzacija koje, iako površne, uvijek su imale neku dubinu i smisao, te bi povremeno isplivali biseri od kojih bi obojica bili zatečeni. Iako prijateljstvo, koje je bilo ispunjeno zezancijom i humorom kojeg smo uglavnom samo mi sami mogli razumijeti, proizvelo bi povrememo istinu velike tajne duhovnog puta. Pričajući o koječemu misli bi nas se uvijek vračale prema istome - božanskom nadahnuću. Nakon ovog razgovora bio sam duboko ganut te sam, shvačajući vrijednost ove duhovne izmjene, odlučio podijeliti sa svima. Jai Gurudev!

Chaturananda: Naša dužnost je jednostavno slijediti Božju volju, bez obzira voljeli to ili ne. Što god bila naša dharma naša je dharma i bez obzira što odlučili učiniti moramo slijediti ono što je Bog odredio za nas. A kako prpoznati ono što je naša dharma veoma je važno pitanje....

Matej: Kako prepoznati što je Božja volja i kako je slijediti u slučaju da shvatiš da je upravo to i Božja volja?

Chaturananda: Dobro pitanje! Moramo naučiti slušati svoje srce, čineći mnogo grešaka na tom putu sve dok to ne savladamo. Tada ćemo shvatiti što je Božja volja za nas. Moramo pročistiti naša srca kao što je Isus i rekao: blaženi oni čista srca jer će vidjeti Boga. Moramo naučiti staviti um pod svoju kontrolu i uskladiti se sa pravom frekvencijom. Moramo napustiti manje želje i spoznati kroz mudrost da nas one neće odvesti nikamo. Ja taj procs mogu slobodno nazvati: skidanje maske ili vela maye. Kada jasno razumijemo svoj put, on će pred nas pokazati slavu Božju.

Matej: Nadam se da si u pravu.

Chaturananda: Možda nećemo imati gladak put, ali će on sigurno biti ispravan. To je težak proces ponovnog otkrivanja onoga što mi uistinu jesmo i svi moramo proći isti put. Moramo se suočiti sa našim najljućim neprijateljem: samim sobom, svojim umom i srcem koji su ispunjeni mnogim nečistoćama... a zatim polako, korak po korak, mi dobivamo snagu da se nastavimo boriti. Dobijamo na snazi i energija se povećava te se mi polako ali sigurno uspinjemo na ljestvama samospoznaje (samo-otkrivenja). Kao posljedica toga naša se svijest uzdiže te mi sve jasnije vidimo put koji kročimo. Devocija je veoma važno oruđe ponovnog otkrivanja sebe bez koje naš put postaje suhoparan te bez koje mi polako venemo i umiremo. Bez ljubavi sve je blijedo i beznadno.

Matej: Neumoljiva odlučnost se traži.

Chaturananda: Slažem se. Isto tako i disciplina. Ako počnemo popuštati s vremena na vrijeme, možemo izgubiti sebe. Nikada nesmijemo odustati! Svetac je griješnik koji nikada nije odustao! Ono u što vjerujemo to i postajemo!

Matej: Istina.

Chaturananda: Ako vjerujemo da smo sinovi Božji i u tom uvjerenju izgradimo naše živote zasigurno ćemo doći na cilj tamo gdje pripadamo – ne u bašti već u palači – u Bogu, našem jedinom utočištu!

Matej: Jai!