Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 27. rujna 2016.

Tečaj Bhagavad Gite 2016. – 1. dan


Sami početak tečaja Bhagavad Gite s Paramahamsom Vishwanandom odredio je smjer u kojem će ići sljedećih dana. Polaznici tečaja su zauzeli svoja mjesta u 10 sati ujutro i čekali dolazak duhovnog Majstora. Nakon pjevanja bhajana, Swamiji je došao i tečaj je službeno započeo.


'Kada dođete Majstoru, morate doći kao prazna posuda kako biste se mogli napuniti. Taj um se mora isprazniti kako bi mogao primati. Morate imati volju za promjenom kako bi primili punu korist. Ne razmišljajte o onome što ćete izgubiti, mislite na ono što ćete dobiti. Jer ako započnete s mišlju o onome što gubite, nikada nećete ništa dobiti. Na duhovnom putu možete izgubiti sve izvanjsko, ali u stvarnosti dobivate sve, i to više od nekoga tko posjeduje mnoge materijalne stvari.
Dakle, ovdje je Arjuna izgubio sve. Sjedi i plače: „Što sam izgubio?!“ zaboravljajući da sjedi pored Vrhovnog Božanstva. No kome bi mogao još otići? On je jedini prijatelj. On je jedini iskreni prijatelj kojemu je stalo do vas, nitko drugi! Jedini kojima je stalo do vas su Guru i Bog. Sve ostalo je drama, drama koju vi odabirete.
Ovdje Bhagavan Krishna otkriva tu dramu Arjuni: „Ovo su sve drame, ništa nije stvarnost.“ Sve ove veze koje odabirete – kakve su to veze? Prijateljstvo, odnosi, što sve postoji? Ha? Obožavanje...majke, oca, obitelji, prijatelja...sve te veze će potonuti. Nemojte ulaziti u takve veze. Jedina veza u koju morate ući je ona sa Guruom. U toj vezi ste sigurni.'
- Paramahamsa Vishwananda, 16. kolovoza 2016.


Prvog dana tečaja Paramahamsa Vishwananda ukratko je sažeo svih 18 poglavlja Bhagavad Gite i podrobno nagovijestio materijal koji treba obraditi. Pružanjem konteksta Mahabharate i situacije u kojoj je došlo do ovog veličanstvenog razgovora između Arjune i Gospodina Krishne, Swamiji je započeo tečaj tako da je uokvirio uvod o okolnostima koje se odnose na samu Gitu.

'Nakon rata na Kurukshetri, jedna osoba je bila u žurbi da vidi rat. Stoga je došao tamo, razgledao uokolo i nije ništa vidio. Bilo je tamo samo prazno polje, znate. Na Kurukshetri ništa ne može rasti, čak niti danas. Gledao je lijevo-desno, tražio je po opustošenoj pustinjskoj zemlji, i rekao: „Ovdje je bio rat?“ Držeći zemlju u svojoj ruci, pokušavajući vidjeti sve te tisuće ratnika, koji su bili ubijeni, svu tu krv koja je bila prolivena, ali zemlja je u potpunosti suha, pustinja. Počeo se pitati: „Jesam li na pogrešnom mjestu ili što se dogodilo? Je li ovo iluzija? Je li Krishna učinio da sve nestane?“
 U tom trenutku mudrac se pojavio pred njim i rekao mu: „Ne, dragi moj, u pravom si filmu, ne u pogrešnom, ali način na koji vidiš, što percipiraš o tome, to je drugačije.“ Zatim je postavio pitanje: „Kako je došlo do rata?“ Mudrac reče: „Još se uvijek događa.“  On reče: „Kako to?“ Zatim ga mudrac dotakne i odvede u druge ravni, ne one izvan njega, već one unutar njega. Tada je spoznao svoju unutarnju borbu. Spoznao je tu bitku. Kurukshetra je polje, zar ne? Tako je doživio ovu unutarnju borbu između uma i srca. I, tko će pobijediti? Oni koji se predaju, oni koji su pronašli utočište pod Krishninim Stopalima, oni će biti pobjedonosni bez obzira na sve. Čak i ako ovaj svijet, čak i ako sam svemir, budu uništeni, oni koji se Njemu predaju uvijek će biti pobjedonosni. Ovo je Njegovo obećanje u Giti.' - Paramahamsa Vishwananda, 16. kolovoza 2016.



Nakon što je Paramahamsa Vishwananda završio sa sažetkom svakog poglavlja i pričao o kontekstu  koji je povezan sa svakom situacijom, proveo je kasniji dio večeri davajući komentar 1. Poglavlja i gotovo polovice 2. Poglavlja. Na kraju večeri, kad je bila skoro ponoć, a prvi dan tečaja bio je opsežan i izdašan.





'Oni koji se zadržavaju samo na izvanjskom, čak i ako traže sreću, njihova će sreća uvijek skakati s jedne stvari na drugu. Nikad neće imati unutrašnje zadovoljstvo. Jer izvanjska stvarnost nikad vam neće dati zadovoljstvo koje tražite. Kaurave predstavljaju izvanjsku stvarnost koja je traganje, borba, vječna želja za nečim. No to je sve materijalno, izvanjsko donosi površno zadovoljstvo, vrlo kratko zadovoljstvo i dugotrajno nezadovoljstvo. Duša koja je ostvarila odnos s Bogom je ona koja je u potpunosti zadovoljna. Na taj način pojedinac pronalazi stvarno zadovoljstvo, a ne samo površno zadovoljstvo, nego vječno, koje je zauvijek, trajno. Stoga je u korist ovog zadovoljstva Bhagavan Krishna rekao: „Odmaknite se iz one stvarnosti koju vaš um razumije u drugačiju stvarnost koja je ono što vi jeste.“' - Paramahamsa Vishwananda, 16. kolovoza 2016.

Jai Gurudev!
Tijekom tečaja Gite, veliki izvor podataka za mnoge sudionike je nova knjiga Shreemad Bhagavad Gita: Verses and Translations (Stihovi i prijevodi). Ova knjiga sadrži stihove Bhagavad Gite na sanskrtu s njihovim prijevodima na engleskom jeziku. Također su uključeni kratki ulomci Paramahamse Vishwanande iz određenih dijelova, obiteljskom stablu Mahabharata i vodič za izgovor sanskrta. Više o ovoj obilnoj knjizi možete saznati posjetom na poveznicu: http://www.bhaktievent.de/magento/index.php/books/sri-swami-vishwananda/shreemad-bhagavad-gita-verses-and-translations.html