Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 13. ožujka 2011.

Govor Swamija Vishwanande dan nakon Babaji-evog dana 01.12.2010. (šesti dio)


Pitanje: Koje je značenje 40 dana? Isus je otišao u pustinju na 40 dana, isto molimo za mrtve 40 dana.

Odgovor: Vrijeme od 40 dana je vrijeme pročiščenja. Kaže se da nakon 40 dana od začeća kad dvoje imaju odnos i žena zatrudni, nakon 40 dana duša je ušla u utrobu majke i onda smo tek sigurni. Kad se dijete rodi potrebno je vrijeme od 40 dana određenog pročiščenja, isto i nakon smrti, period određenog pročišćenja.

To nije samo u hinduizmu, isto slijede i Musimani, Ortodoksna-pravoslavna crkva, Budisti; isto tako i drevne religije su slijedile tu tradiciju Seltici, Druidi...

Zašto 40 dana? To je pun broj, može se svašta desiti u 40 dana. Možete se prosvijetliti isto tako i pasti potpuno dolje. Zašto 40 dana? Možda vam dam vremena da postite 40 dana...(smijeh)... Znači 40 dana je vrijeme pročiščenja, vrijeme da izgradite povjerenje u Boga i da nađete sebe, ali i vrijeme određenih izazova.

Zašto kad neko umre radimo 40 dana službi... zapravo to predstavlja jednu godinu, koja predstavlja zadnju službu. Kad neko umre u 40 dana se molimo za tu dušu da ide dalje, da pređe na drugu stranu, pomažemo joj da otpusti vezanost, energije za mjesto gdje je bila godinama i zato kad se molimo nakon 40 dana može se osjetiti da je duša napustila ovu ravan. Tako se lakše otpuste karmičke energije koje dušu drže za određeno mjesto. Ali ako je neko umro na grozan način, npr. netko počini smoubojstvo tada je drugačije, to se ne radi. Duša mora proći kroz proces ovisno koliko joj je bilo suđeno da bude ovdje. Neke religije čak ne dopuštaju da se moli za takve ljude, jer se smatra da je ta duša još živa, odnosno ta osoba naravno takva duša pati.

Zašto molimo ili radimo nešto slično, 40 dana kad se dijete rodi. Molimo za to dijete, pripremamo tu dušu za život ovdje, kao da pozivamo život u ovaj svijet. Priprema za novi život ovdje.

Isto je prošao Isus nakon krštenja od Ivana, tada je otišao 40 dana u pustinju. Zašto? Uzeo je inicijaciju kako bi počeo svoju mislju, to je isto bilo u 40 dana. Isto tako postoji još značenja 40 dana npr. Zaratruščani, perzijska tradicija. Kad žena zatrudni prolazi kroz određena pročiščenja, ide na molitve, posti, žena nosi zaštitni pojas koji se sastoji od 40 čvorova tako se priprema za dušu koja treba ući u tijelo, to se poklapa sa 3. mjesecom trudnoće kad duša zapravo ulazi. Isto tako se radi 40 dana molitve ili meditacije.

(nastavlja se)