Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 29. prosinca 2010.

Moje iskustvo Božića (treći dio)


U nedjelju, 26.12 imali smo daršan u velikoj sali u selu Springen. Ne trebam ni naglašavati da je ovaj Božić za mene bio duhovno jako ispunjen. Sam period dok se približavao Božić je bio ispunjen nekim neobičnim mirom. Daršan je bio kulminacija i radost koju sam osjećao izlijevala se iz pjesme u pjesmu, bez obzira jesam li je ja poveo ili netko drugi. Dugo je vremena prošlo od kada sam osjećao takvo radost, koja nije bila lebdeća kao što ljudi često osjećaju na daršanima i kako sam se i ja sam znao osjećati. Ova radost je bila pravo ispunjenje i nagrada za sam uloženi duhovni napor u proteklom periodu.

Kad sam prije nekoliko dana pričao sa Kalpetom, rekao sam mu da osjećam neki poseban mir, i da je nekako energija u kuhinji izuzetno skladna što i nije tako čest fenomen. On mi je rekao da je to tako jer sam se ja promijenio. Nisam znao kako na njegove riječi odgovoriti, ali složio sam se i rekao mu da je vjerojatno u pravu. Naravno na male promjene koji sami učinimo Bog i Guru stotinu puta više nadodaju na to.

Zaboravio sam spomenuti, da to Božićno jutro, dok sam spremao fritule, netko je svratio u kuhinju i rekao da nas Guruji poziva u kapelicu jer za stanovnike ašrama daje poklone. Ovo je prvi put da tako daje poklone. Doduše i prošle godine je svima davao poklon koji (svi su tada bili jednaki, a radilo se o slici majke Božje, ako se ne varam). Ja nisam dobio jer me nitko na vrijeme nije obavijestio da Guruji daje poklone. Bilo mi je neugodno kasnije doći kod Swamija da dobijem 'svoje sljedovanje'. Smatrao sam, ako mi želi dati, naći će načina. Ali osobno, iako mi je bilo malo krivo, kad sam malo razmislio shvatio sam da mi je zapravo svejedno.

Ove godine je, pak, svakome uručio osobni poklon, kojeg je prije toga umotao i svojom rukom ispisao ime na maloj naljepnici. To je sigurno bio jako dirljiv čin, jer do sada nikada nije tako osobno svakome dao pažnju.

Eto, ovaj Božić je zaista bio ispunjen, ne samo sa vanjskim darovima koji su lako uočljivi (čak je i snijeg doprinio uljepšavanju izvanjskog dojma), već i sa unutrašnjim darovima, na božićnom drvcu samospoznaje, na kojemu su svjetlili darovi mira, radosti i ljubavi. Om Namo Isus Krist Namaha!

(kraj)