Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 1. ožujka 2010.

Holi - razglednica iz Springena

HOLI festival


Holi - festival boja - bez sumnje jedan je od najzabavnijih i najbučnijih hinduističkih festivala. To je prigoda koja donosi mnogo nepatvorene radosti, zabave i igre, glazbe i plesa, te naravno mnogo šarenila boja!

Sretni dani su ponovo sa nama!

Sa zimom koja je polako na zalazu, vrijeme je da izađemo iz svojih čahura i uživamo u ovom proljetnom festivalu. Svake se godine slavi dan nakon punog mjeseca početkom mjeseca ožujka te se slavi dobra žetva i plodonosnost zemlje. To je i doba proljetne žetve. Novi usjevi ponovo ispunjavaju police domačinstava i vjerojatno zbog tog obilja ljudi tako bučno proslavljaju Holi.

"Ne brini, Holi je!"
Za vrijeme Holi festivala neke stvari su dopuštene koje bi inače u drugim prilikama bile uvrijedljive. Prskanje vodenih boja na slučajne prolaznike, guranje prijatelja u blato sa puno smijeha i podbadanja, opijanja od bhaang trave (slično kanabisu)te radovanje sa prijateljima je potpuno prihvatljivo. Na dan festivala možeš se uvijek izvući, ma što god napravio, sa riječima: "Ne brini, Holi je!" (Hindi - Bura na mano, Holi hai.)

Kao i kod svih Indijskih and hinduističkih festivala, Holi je nerazdvojiv od mitskih priča. Postoje barem tri legende koje su direktno povezane sa festivalom boja: Holika-Hiranyakashipu-Prahlad epizoda, Shivino ubojstvo Kamadeve, te priča o Dhundhi.

Holika-Prahlad epizoda
Legenda kaže da festival nosi ime po Holiki, sestri mitskog megalomana kralja Hiranyakashipu koji je zapovijedio svima da ga štuju. Ali njegov malešni sin Prahlad je odbio to učiniti. Štoviše, postao je štovatelj boga Višnua.

Hiranyakashipu je naredio svoj sestri Holiki da ubije Prahlada a ona je, budući da je imala moć da hoda po vatri neozlijeđena, uzela dijete i prošetala kroz vatru s njim. Prahlad je pjevao sveto ime Božje i bio je spašen od vatre. Holika je bila uništena jer nije znala da su njene moć efektivne samo ako uđe u vatru sama.

Ovaj mit ima usku povezanost sa festivalom Holi, čak i danas se u vatru baca kravlji izmet i viču prostote, kao da je Holika u vatri.

Radha-Krishna legenda
Holi se također proslavlja u sjećanje na vječnu ljubav između gospodina Krishne i njegove družice Radhe. Mlađahni Krishna se je znao buniti svojoj majci Yashodi o tome kako je Radha tako svijetle puti dok je on tamne. Yashoda mu je savjetovala da nanese nešto boja na njeno lice te će se tako njena put promijeniti. Prema legendama o dječaku Krishni on je prikazan kako izvodi mnoge nepodobštine sa svojim gopijima odnosno pastiricama. Jedna od nepodopština je da je bacao obojani prah po njima. Za vrijeme Holi festivala slike Radhe i Krishne se često nose ulicama gradova i sela. Holi se slavi sa velikim odobravanjem u selima Mathure, rodnom mjestu Krishne.