Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 1. travnja 2015.

VRINDAVAN HODOČAŠĆE 2015 sa Sri Swamijem Vishwanandom (1 dio)

Vrindavan ima dugu povijest i jedno je od najvažnijih hinduističkih mjesta hodočašća. Ime dolazi od svete biljke Tulasi, 'Brinda' (Sveta bazilika, Ocimum tenuiflorum) i sanskitske riječi 'vana' što znači šuma ili šumarak. Dva najznačajnija šumarka i danas postoje. Zovu se Nidhivan i Seva kunj. To su mjesta koja obilaze hodočasnici koji dolaze u Vrindavan.


Vjeruje se da  je suština Vrindavana tijekom vremena bila izgubljena sve do 16. stoljeća kada je ponovno razotkrivena zahvaljujući Chaitanya Mahaprabhuu. On je 1515. Godine posjetio Vrindavan s svrhom lociranja svetih mjesta koja su povezana s transcedentalnim zabavama koje je provodio Gospodin Krišna, koji se smatra Višnu avatarom. Chaitanya Mahaprabhu je lutao šumama Vrindavana u zanosu božanske ljubavi i vjeruje se da je svojom duhovnom moći bio sposoban locirati važna mjesta Krišninih zabava u i oko Vrindavana.


Danas je izgled Vrindavana dosta izmjenjen urbanizacijom i svim što ona sobom nosi. No usprkos tomu, to je i dalje jedno od najposjećenijih svetih mjesta hodočašća.

Sri Swami Vishwananda je nedavno s grupom učenika i bhakta posjetio Vrindavan i donosimo vam kratki pregled događanja o VRINDAVAN HODOČAŠĆU.

''U stvarnosti vanjska nečistoća je ništa u odnosu s onom koju ljudi nose unutar sebe. Prašina Vrindavana je prašina koja pročišćava dušu od svake nečistoće koja ju prekriva. To je razlog zašto sveci kažu da se uzme prašina iz Vrindavana, prašina s stopala bhakta Gospodina.''
Sri Swami Vishwananda

Uz Swamijevo učenje kirtan je još jedan od načina da se generira život i ljubav u okruženju. Pored toga  kirtan je predivan način da izrazimo svoju ljubav za Boga i proslijedimo ju svima.
Predivan i neuobičajen događaj se odvio u Vrindavanu ispred hrama Radharamana. 

Naime grupa s Swamijem tog je popdneva stigla kasno u hram, koji je bio zatvoren usljed popodnevnog aratija. Odlučili su zapjevati ispred hrama. Kako je pjevanje započelo i razvijalo se, mnogi su se počeli pridruživati. Sve je trajalo duže nego je uopće planirano. Bilo je to doista predivno iskustvo za sve okupljene. No u jednom je trenutku Swami pokazao u pravcu hrama i svi su vidjeli da se priprema nešto vrlo neuobičajeno. Lokalni su brahmane premjestili božanstvo u prednji dio hrama. Zahvaljujući tome kad su se zavjese otvorile svi prisutni su dobili darshan Radharamana i u velikoj radosti slavili Holi, festival boja. Bio je to divan početak putovanja i hodočašća u Vrindavan.



 “Imajte i njegujte vjeru i predanost. To su cipele u kojima koračate na duhovnoj stazi.''

– Sri Swami Vishwananda