Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 11. listopada 2010.

Druge tri noći: Lakshmi

(detalj sa prošlogodišnje proslave Navaratrija)

Lakshmi, božica bogatstva, životna je družica gospodina Vishnua, održavatelja univerzuma. Novac je potreban kako bi se materijalne stvari mogle održavati. Lakshmi se prikazuje kako sjeti ili stoji na potpuno procvalom lotosu. Sa otvorenog dlana jedne ruke ona obasipa zlatne kovanice, a u drugoj drži lotos. S trećom uzdignutom rukom podaruje blagoslove, dok u četvrtoj ima purna kumbha. Ovo je brončani pot napunjen vodom, koja simboloizira cjelovitost, završetak cijelog života, jer bez vode ne bi bilo ni života. Vrh pota je pokriven kokosom koji se postavlja na vrhu lišća od pet stabala koja imaju religioznu znakovitost – aswattha, vata, amra, panasa i bakula. Kokos predstavlja prosperitet i sreću.

Kao boginja bogatstva Lakshmi je mnogo češće pogrešno shvaćena. Ona se percipira u veoma uskom smislu – materijalnom bogatstvu i to u zlatu i dragim kamenjima, svežnju novčanica, podebljim bankovnim računima, dionicama, palačama i nekretninama. Da, Lakshmi predstavlja materijalno bogatstvo. Ali ona predstavlja mnogo, mnogo više. Ona predstavlja duhovno izobilje ljubavi, predanosti, samilosti, strpljenja, milosrđa i drugih plemenitih vrlina. Ove su, isto tako, potrebne kako bi univerzum opstao.

Ni matreijalno niti dugovno izobilje ne dolazi automatsko. Ono se treba zaraditi kros vlastiti samonapor, često kroz mnoge inkarnacije. Pokušavajući uspostaviti uzvišene odlike na mjestu gdje su boravile loše koje su iskorijenjene, tragatelj postaje tako spreman da raste prema višim spoznajama.