Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 21. kolovoza 2010.

O mudrama...


Joga je sustav samokontrole i svjesnosti o sebi, svoga tijela i okruženja. Hatha joga se sastoji od položaja (asana), disanja (pranayama), "energetskih blokada" (bhande) i "energetskih pečata". Mudra je energetski pečat. Ona je položaj (uglavnom) prstiju koji nam omogućava kontrolu protoka energije ili životne sile (prane). Postoje 25 mudri u hatha jogi. (Swami Vishwananda je dao 10 mudri koje se mogu naći u knjižici o mudrama, u bhakti shopu. Zatim, dao je i mudre koje su vezane za Gayatri mantru. Upravo je počeo podučavati još deset novih mudri. Slika prikazuje Hridaya mudru koju mnogi od vas već poznaju, a može se naći i u već postojećoj knjižici.) Naravno, mudre nisu ograničene samo na položaje ruku i prstiju, već se rade s očima, tijelom, ili mogu biti dio određenih rituala pročišćenja. Ovi položaju ili mudre su zapravo simboli različitih stanja svijesti. Tako te mudru mogu voditi do određenih stanja svijesti koje one predstavljaju. Zato vježbanjem mudri može se mijenjati stanje svijesti.

Mudre nisu samo vezane za jogu. Neke od njih se međunarodni znakovi ili simboli. Promotrimo samo sveprisutno rukovanje. Što ono znači? 'Zdravo, drago mi je da smo se upoznali!' To je fizički dodir s drugom osobom, a u davna vremena ono je značilo; 'vidiš, ne nosim oružje'. U drevnim vremenima bogovi su se pozivali podižući obje ruke prema nebu (sjetimo se samo kršćanske liturgije). Kako je kršćanstvo postajalo sve moćnije mudra rukovanja je bila zabranjena ali se djelomično postala neizostavni dio Svete Mise. Rukovanje je danas dominatno posvuda u svijetu. Kada nam prijatelj ide na razgovor za, recimo posao ili na ispit, mi mu držimo palčeve prema gore. Mi plješćemo u kazalištu time pokazujući naše odobravanje. Jedna od prvih mudri koje malo dijete nauči je mahanje za pozdrav kada kaže 'pa pa'. Držimo se za ruke sa našom dragom osobom i neki od nas pokažu srednji prst kada nas neki vozač presijeće u prometu. Ove znakove svi poznaju i oni nose određene energije.

Naše ruke, kao i naša stopala, sačinjeni su od refleksnih zona i vrlo su osjetljiva. Naše ruke i stopala sadrže mnoge živce i endokrilne žlijezde, više nego bilo koji drugi dio tijela. Kada vježbamo mudru sa rukama te kada spojimo određene vrškove prstiju, dlanove i ruke na određeni način mi pokrečemo, usmjeravamo i punimo energijom naše čitavo biće te se čitavo tijelo ispunjava magnetizmom.

Svi danas znaju o čakrama. One su danas u modi! Oni su energentski centri u tijelu - kao što su trafostanice raspodjeljene po kvartovima u gradu. Međutim, tijelo ima još i 72,000 nadija. Nadiji su električni odnosno pranični tokovi koji struje iz vrha glave prema nožnim prstima i prstima ruku. Njih se može usporediti sa energetskim vodovima i žicama koji snabdjevaju kuće sa strujom. (Glavna raskrižja nadija su čakre). Mudre imaju ogroman utjecaj na nadije. Svaki prst predstavlja jedan element, čakru, planetu, organ u tijelu i jednu emociju. Svaki prst je također i završetak meridijana u tijelu. Mudre se mogu raditi zajedno sa vježbama disanja, meditacijom, mantrama, vizualiziranjem boja, afirmacijama i glazbom.

Palac je povezan sa elementom vatre, meridijanom pluča i planetom Marsom te predstavlja snagu volje i logiku. Kažiprst je povezan sa elementom zraka, meridijanom stomaka i planetom Jupiterom. On predstavlja um i snagu misli. Srednji prst (koji se ne bi trebao pokazivati u prometu) povezan je eterom, cirkulacijom u tijelu i meridijanom žućnog mjehura i planetom Saturnom. On predstavlja naš duhovni put. Hindusi ga nazivaju 'nebeskim prstom'. Prstenjak je povezan sa zemljom, meridijanom jetre i suncem (ili Apolom, bog sunca). Predstavlja vitalnost i zdravlje. Mali prst je povezan sa elementom vode, meridijanom srca i planetom Merkurom. Prtedstavlja komunikaciju, seksualnost i povezanost s ljudima.

Isječak iz govora Swamija Vishwananda

Često postoji neravnoteža među 5 elementima i tu mudre pomažu njihovom uravnoteženju. Možda i ne primjećujete, ali često su neki elementi jedni protiv drugih u suprotnosti. Npr. vatra protiv vode ono što ih povezuje je zemlja. Kada radite mudre uravnotežujete elemente u sebi i možete izlječiti mnoge bolesti. Možete se izlječiti jednostavnim položajem ruku pa da ne trebate uzimati tablete ili slično. Također utječu na pozitvne afirmacije u nama. Na jednostavan način to su mudre. Oslobađaju blokiranu energiju. Uravnotežuju energiju i elemente u nama. Kod mudra imamo određene boje i na što se odnose.

Palac je sjedište vatre. Vatra gori. Sve što prođe kroz vatru postaje čisto. Npr. zlato kad ga nađete u prirodi ono je kamen, kad prođe kroz vatru onda se pročisti. Izađu sve nečistoće i postaje čisto zlato. Isto što je Isus rekao kad je pričao s Ivanom Krstiteljem: "Krstiš me vodom? Da, krstim te vodom, ali ono što će izaći poslije je vatra. Voda te čisti izvana, ali ne može očisti tvoju dušu, dok te vatra čisti iznutra."

Sjedište vatre je palac. Vidjet će te da mnoge mudre koriste palac jer on uravnotežuje sve energije i sve druge elemente. Sjedište zraka je kažiprst. Boja je zelena. Kad postoji poremećej zraka osoba ima određene srčane probleme. Kažiprst ima zapravo iscjeljujuću kvalitetu. Zato su mnogi sveci u hinduističkoj i kršćanskoj tradiciji prikazani kako pokazuju kažiprst koji simbolizira jednog Boga. Još jedna mudra na tečaju, vidjet će te, koristi kažiprst. Srednji prst je sjedište etera, simbolizira vječnost, sadrži sve boje u sebi. To sam već objasnio.

Prstenjak je elemet zemlja, boja je žuta i smeđa. Predstavlja vječnu radost. Zašto ta mudra daje vječnu radost? Zato jer je sjedište zemlje, Majka zemlja. Majka uvijek daje radost djetetu. Majka zaboravlja na sebe i sve daje djetetu. Tako i Majka zemlja uvijek daje. Zamislite svijet kakav je sad, koliko ona daje da bi druge usrećila. Može sve pomesti i promjeniti ali to ne radi. Izvršava svoju dužnost majke prema djetetu. To je sjedište kažiprsta. Daje vječnu radost zato kad se netko vjenča stavi se prsten na ovaj prst bilo desni ili lijevi. Uvijek je taj prst. Očekujete da će te uvijek biti sretni. Mali prst je sjedište vode, boja je bijela, predstavlja kreaciju. Kaže se da je sve stvoreno iz vode. Što ona još predstavlja? Čišćenje.