Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 9. travnja 2010.

Uskršnji ponedjeljak

Dragi prijatelji,

Evo i mog kratkog osvrta na proslavu Uskrsa u Springenu.

Povod mog dolaska je bilo krštenje koje je Swami obavio na Uskršnji ponedjeljak. Oni koji su kršteni po prvi put dobili su puni obred (šišanje kose, uranjanje u kadu sa vodom, blagoslov uljem), a oni koji su pokršteni (sa neke druge konfesije) su prošli djelomičan obred ("samo" blagoslov svetim uljem) i nakon toga pričest za svih.

Ne znam koja je grupa bila veća, jer kad smo razdvojeni na one kojima je prvi put i ove druge čini mi se da nas je bilo podjednako. Istina, više je bilo djece u ovoj prvoj grupi, a oni su svi bili u pratnji odraslih. Možda 30-ak, ne mogu procijeniti, pa kumovi i ostali sudionici, sve u svemu gomila ljudi u kapelici i u predvorju.

Dakle radlo se o obredu krštenja na ruski ortodoksni način i trebali smo kumove koji su iste vjeroispovjesti. U mom slučaju, mlađa kćerka i ja smo se pokrstile, a starija sa svojom kćerkom se krstila i prošla puni obred. Kuma nam je bila mataji Tilakavati, a kumovi svakoj svoj (znam samo da se moj zove Narotam). Svi redom kriya učitelji. Bili su dragi i jako pažljivi, kad smo se opraštali svaki je svom kumčetu dao poklon i kontakt podatke. Vidiš da to nije odrađeno, tek onako usput, nego da im je bila čast. Oni zapravo i ne upotrebljavaju izraze kum i kuma nego mama i tata (u engleskom je isto Godfather i Godmather).

U svakom slučaju svečano i nezaboravno. Fotografirao je samo službeni fotograf pa će slike uslijediti naknadno.

Eto toliko od mene, da mi ne zaboravite čestitat i "onaj drugi" Božić:))) A što se mene tiče, uz katoličke slave dodajem ove pravoslavne, pa uz hindu blagdane - kod mene je proslava Života svaki dan, jer moja prava religija je univerzalna, a to je Ljubav!

Grlim vas svih

Aradhana