Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 21. ožujka 2011.

Nesebično služenje - seva


“Nesebično služenje i kozmička ljubav su Ganga i Jamuna koje natapaju polja ljudskih srdaca i omogućavaju bogatu žetvu mira, radosti, blagostanja, besmrtnosti...”
“Istinska radost leži u odricanju od vlastitih interesa kako bi učinili druge sretnima.” – Sri Swami Vishwananda.

Jednom je jedan hinduistički svetac izjavio: “Ljepota i draž nesebične ljubavi i služenja ne bi trebala umrijeti sa lica zemlje. Svijet treba znati da je život posvećenosti moguć, kao i da je moguć život nadahnut ljubavlju i služenju čovječanstvu. Meditacija i proučavanje svetih spisa su poput dvije strane istog novčića. Gravura na kovanici je nesebično služenje i to je ono što joj daje istinsku vrijednost. Naša samilost i nesebična djela vode nas ka dubljim istinama. Kroz nesebična djela možemo iskorijeniti ego koji skriva naše Sebstvo. Nevezanost i nesebično služenje vode prema oslobođenju. Takvo djelovanje nije puki rad; ono se naziva karma joga (seva).”

Što je seva, karma joga?

Seva, karma joga, je “disciplina djelovanja” a znači djelovanje bez vezivanja za plodove vlastitog rada odnosno djelovanja. Još se naziva i jogom nesebičnog služenja.

U Bhagavad Giti, Krišna podučava kako bi Arjuna trebao predati plodove svojih djela (dobre i loše) njemu, Krišni: “Zato, O Arjuna, predaj sva svoja djela Meni, sa punim znanjem o Meni, bez želje za nagradom, bez zahtjeva za vlasništvom, te slobodan o letargije, bori se.”

Koji je cilj seve?

(…) Nesebično služeći vi pročišćavate svoje srce. Egoizam, mržnja, ljubomora, misao o nadmoći i sve odgovarajuće negativne kvalitete će nestati. Razviti ćete poniznost, čistu ljubav, samilost, toleranciju i milosrđe. Osjećaj odvojenosti će biti uništen. Sebičnost će biti iskorijenjena.

Dobiti ćete širok i liberalan pogled na život. Početi ćete osjećati jednotu i jedinstvo.

Naposljetku ćete dobiti spoznaju Jastva. Spoznati ćete Jednoga u svima i sve u Jednome (…)

(…) Rastite u ljubavi. Čistoći i samoodricanju. Živite za druge. Postići ćete stanje blaženstva.

Kako služiti?

Nemojte propuštati bilo kakvu priliku da pomažete i služite druge. Služite sa radošću i voljno. Nikada ne pokazujte patničko lice. Iskoristite svaku minutu da služite druge najbolje što možete. Ne očekujte ništa kada služite druge ili kada druge darivate. Budite zahvalni na prilici da služite koja vam je omogućena.

Služenje čovječanstvu je služenje Bogu. Služenje čovječanstvu se ne smije raditi mehanički.

Služite druge sa osjećajem kao da Bog obitava u svima te prihvatite svoje služenje kao štovanje. Svijet je ništa doli manifestacija Boga. Služiti čovječanstvu znači služiti Boga. Služenje je štovanje Boga. Nikada to ne zaboravite!
Pomažite i služite, razvijte sklad i mir, a ne raskol, neslaganje i odvojenost. Nedajte važnosti uvredama kada na njih naiđete. Slava i kritika su samo vibracije u zraku. Uzdignite se iznad njih.

Uvijek radite najbolje što možete sa koncentracijom i devocijom. Potpuno budite uronjeni u ono što radite. Dajte cijelo svoje srce, duh i dušu. Ne brinite o rezultatima rada. Ne mislite o uspjehu ili neuspjehu. Ne mislite o prošlosti. Imajte potpuno povjerenje. Vježbajte samopouzdanje.

Uvijek budite radosni. Imajte smiren i u ravnotežen um. Radite poradi rada. Tada ćete zasigurno postati uspješni u bilo čemu što radite. To je tajna uspjeha.

U karma jogi nema nagrade. Među karma jogijima nema boljih ili lošijih. U stroju i najmanji klin je od velike važnosti kako bi stroj radio bezprijekorno. Na isti način, onaj tko radi najmanji zadatak ili se brine o malom segmentu jednako je uključen u uspjeh projekta pored glavnog organizatora. (…)

Nema inferiornog rada. Svaki rad je puja (štovanje) za Narayanu. U svjetlu karma joge sve aktivnosti su svete. (iz knjige “Bliss Divine” od svamija Sivanande).