Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 25. travnja 2010.

Govor sa daršana, 3.travnja 2010.


Jai Gurudev! Danas dok sam sjedio sa češkom grupom netko me je pitao o vječnoj ljubavi, Božanskoj ljubavi.

Božanska ljubav je prisutna svugdje; nema trenutka kada ova ljubav nije prisutna. To nam daje moć da djelujemo. Pitanje je zašto je uvijek ne osjećamo. Zašto je ponekad osjetimo, a ponekad leži uspavana?

Božanska ljubav uvijek struji u nama, ali mi nismo uvijek s njom. Zato često ne osjećamo ovu povezansot. Ako smo uvijek u vezi s ovom božanskom ljubavi, božanskoj svijesti, uvijek ćemo je osjećati. Stvar je u tome da mi uvijek želimo i želimo i želimo, ali jesmo li uvijek spremni odreći se nekih stvari?

Slavimo Uskrs ovih dana. Isus je pokazao veliki primjer uzevši križ, uskrsnuo je, te time htio reći da, ako se ne odreknemo svega, pogotovo našeg ponosa i ega, nećemo biti slobodni. Dokle god se ne odreknemo nekih stvari, pogotovo na način koji naš uma misli, nećemo pronaći Boga, jer Ga zatamnjujemo. Zatamnjujemo svjetlo, zasjenjujemo svjetlo i zasljepljujemo se i kažemo da smo slijepi i ne želimo vidjeti.

Čak i kada kažemo da želimo vidjeti postoji velik sjena pred očima. Slijepac želi vidjeti, ali kako će kad postoji povez na očima. Dokle god se ne odmakne povez ostat ćemo slijepi. A taj povez je neznanje, naš ponost. Jesmo li ga se spremni odreći? Koliko nas se je spremno poniziti? Jer ovo Svjetlo koje je u nama, napušta Boga kako bi se inkarniralo, veliki je oblik poniznosti. Ali kad se netko inkarnira, um stvara oklop koji zatamnjuje ovo Svjetlo.

Laki način kako netko može osjetiti ovu ljubav je kroz služenje – karma yoga. Postoje tri vrste yoga: gyana, karma i bhakti. Sve ove tri vrste idu zajedno; ne mogu postojati jedna bez druge. Jedan od najlakših načina je kroz bhakti. Iako je najednostavniji mnogima je teško jer traži posvećenost. Ali ljudi nisu puno posvećeni. Često će tražiti ispriku da ne naprave sadhanu. Jednostavni oblik je kroz karma yogu. Ako želite osjetiti božansku ljubav pokušajte nekoga učiniti sretnim. Kada to uspijete moći će te odmaknuti pokoji sloj sa oklopa koji vas spriječava da osjetite božansku ljubav.

Što je yoga? Jedinstvo! Kroz karma yogu – služenje, osoba stvara jedinstvo što imate u sebi sa onim što je u drugima. U tom jedinstvu mnogo karmičke negativnosti koja je akumulirana kroz živote se spali. Što više služenja radite, više pomoći dajete, bolje je. Čak i kada je malo radosti koje možete percipirati u umu kada se sve zbroji postaje velika radost.

Kako znati kome pomagati, pitanje je koje mi je netko nedavno upitao. Krist je dao lijep primjer, kada desna ruka daje neka lijeva ne zna. To je prekrasno, zašto? Jer kada pomažete nije bitno kome pomažete sve dok mislite da osoba treba pomoć iako možda i ne treba uvijek je dobro za vas ako radite sa ispravnom namjerom. Ispravna namjera je najvažnija.

Pritala (Swami Vishwavijayananda) mi je rekao da mu je otac znao uvijek davati nešto novaca onima koji su mu tražili za piće. On bi im tada rekao, izvolite pijte u moje ime. Ali to daje radost toj osobi, na da ga se potiče da pije. Ali sa vaše strane, ako dajete, nije bitno što osoba radi s time, to više nije vaše, njihovo je.

Osjetite radost u sebi, i zaboravite. Nemojte se vezivati za to jer nikada nećete moći osjetiti tu ljubav jer će te očekivati, a svako očekivanje nosi bol. To je najlakši naći. Kada je jednom osjetite onda možete potražiti ljubav u sebi. Kada služite bit ćete slobodniji, a kad ste slobodniji osjećati ćete više, i kada sjednete u meditaciji vidjet će i osjetiti božansko Svjetlo u sebi jer neće biti ništa što će vas spriječiti u tome. Um će se radovati jer ste slobodni. Inače um je ispunjen sa mnogim stvarima zato ne možete nikako biti slobodni.

Mnogo je promjera koji u kojima možemo vidjeti kako služenje ujedinjuje tijelo, um i duh čineći nas cijelim. Nemojte se strašiti služiti na bilo koji način možete, kakogod i kadgod možete jer ne znate kad vam Bog može doći i u kojem obliku. Pomažite i osjetite blagodati te ljubav Božju. Jai Gurudev!