Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 7. kolovoza 2010.

Sri Rama - uvod i život i učenja (predanost)


Oni koji dođu po Moju zaštitu u ovom svijetu, meditirajući na Mene, te ponavljajući mantru Mojeg svetog imena, zasigurno će primiti Moju viziju, čak i da ne pitaju za to, budući da znam da oni nemaju nikakvo drugo utočište.

Kao posljedica svih duhovnih vježbi koje ste vježbali vi ste već sada oslobođeni od svih svjetovnih želja. Nakon vaše smrti postići ćete jedinstvo sa Mnom.

Za one koji služe jogije, koji su Mi jako posvećeni i oni koji imaju čisto znanje i vrhunsko blaženstvo, mukti (oslobođenje) im je na dlanu.

Nije bitno jeste li muškarac ili žena, koja ste kasta, ime ili pozicija koju imate. Predanost je jedina stvar koja je bitna kako biste Me štovali. Nije Me moguće vidjeti kroz žrtvovanja, strogosti, dobrotvorni rad ili proučavanjem Veda ili čineći rituale propisane spisima ako nemate predanost Meni.

Kao što ljudi koji imaju oči ne mogu noću jasno vidjeti stvari, već mogu vidjeti svoje korake tek onda kada osvjetle put, isto je i sa onima koji imaju predanost prema meni.

Upute za njegovanjem predanosti: druženje sa Mojim predanicima, služenjem Mene i Mojih bhakta, gladovanjem na ekadasi, slavljenjem festivala koja su posvećena Meni, slušanjem, čitanjem i recitiranjem Mojih slava, štovanjem Mene sa neprekinutom predanošću te pjevanjem Mojeg imena. Ako osoba ovo redovito slijedi, ona razvija čistu predanost.

Oni koji koji imaju predanost prema Meni imat će znanje i postići će oslobođenje iz krugova rađanja i umiranja.

Oni koji nemaju predanosti prema Meni; oni koji skaću od shastre na shastru (učenja), u njihovim traganjima za Istinom, samo su još više okovani obmanom. Takve osobe nikada ne mogu dobiti istinsko znanje, te se od njih ne može očekivati podtizsnje oslobođenja niti u narednih stotina i tisuća rođenja.

Ali jednom kada dobijete predanost, ostvarit ćete mokshu (oslobođenje) bez ikakvih poteškoća. Mojom riječi dosegnuti ćete najviši cilj budući da ste Mi veoma predani.

Druga stvar koju biste trebali činiti je ta da pričate priče u kojima su opisane moje kozmičke aktivnosti, a treća je da ponavljate moje mnogobrojne vrline. Razmišljajući nad mojim riječima i pojašnjavanje istih kao i mojih savjeta u detalje jest četvrta sadhana. Traženje gurua i vježbanjem dobrih navika samokontrolom i slijeđenje moralnih zakona trebala bi biti peta disciplina koja bi se trebala slijediti.

Šesta bi bila da Me štujete redovito, a sedma je da primite svetu mantru od svog gurua. Štovanjem Mojih predanika i nastojanjem da vidite sve kao da sam Ja osma je sadhana a nevezanost za sve je deveta. Ovo je devetorostruki puta bhakte.

Sljeđenjem ovog puta predanosti mukti dolazi svima bez obzira na spol ili kastu. Predanost znači univerzalna ljubav. Kada dobijete predanost onda moje tattwa-e vam postaju jasne. Onaj tko Me spozna dobija oslobođenje već za ovog života.

Na taj način predanost postaje sredstvo postizanje mokshe. Ovo je sigurno. Ako počnete sa prvom sadhanom, sve druge će prirodno slijediti sa vremenom. Bhakti i mukti su osigurane vama koji ste Moji predanici. Ja sam vama došao. Mojim darshanom dobit ćete mukti, nemate se čega plašiti.

Znajte da pjevanjem Mojeg imena uništava sve grijehe na ovom svijetu, ako je pjevanje učinjeno sa potpunom pažnjom i kompletnom ovisnošću od Mene.