Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 27. lipnja 2010.

Savladavanje ega (četvrti dio)


Promatranje je produžena ruka vježbanja Božje prisutnosti: promatrate da štogod osjećali, mislili, govorili i činili - se osjeća, misli, govori i čini u prisustvu živućeg Boga. Ako ste u stanju činiti ovo – i ništa više, samo ovo – bez obzira na vremenski period, ogromna i začuđujuća promjena počinje se događati u načinu na koji osjećap, misliš, govoriš, i činiš. Vi ne manipuirate više ovim funkcijama. Ne mjenjate ih, već ih jednostavno osmatrate, te se oni mijenjaju na čudesan način. Pokušajte i uvjerite se.

Promatranje, kao i prakticiranje prisutnosti Božje, površno gledano, je jednostavno ali načelno jako teško; to izgleda kao tehnika za početnike ali je zapravo put prema savršenstvu. Početnik može pokušavati uspješno vježbati, ali se ne smije zavarati zamišljajući da je dokučio sve mogućnosti vježbe. Početnik ne bi trebao biti obeshrabljen velikim prostoro koji se otvara tehnikom promatranja; niti be trebao biti ponosan početnim uspjesima; prije svega bi trebao polako, ponizno i strpljivo koračati mjesec za mjesecom, godina za godinom prema istinskom savršenstvu.

Predanje: ključ nadvladavanja ega

Predanjeizgleda kao čvrst i neophodan preduvjet istinskom duhovnom napretku. Razlozi zašto mnogi nisu uspjeli spoznati Boga mogu se svesti na to da se nisu uspjeli predati ili su to odbili učiniti.

A što je predanje? To je napuštanje egocentrične i egoistične zamisli da „ja“ ovakav kakav sam mogu voditi vlastiti život uspješno i dobro. Predanje odnosno napuštanje se pojavljuje nakon spoznaje da bez svjesne suradnje sa Višom Moći ja ne znam kako jesti, spavati, raditi – i zasigurno ne znam kako voljeti ili moliti ili se radovati u životu.

Ova spoznaja nije lagana. Kako je se može postići? Najprije morate biti svjesni određenih događaja koji dosta variraju od osobe do osobe, ali bez kojih ne manjka niti jedno stvorenje: krize, katastrofe, tragedije, ozljede, bolesti. Ovi su od velike pomoći u ovom procesu kojeg razmatramo.

Kada se ove pojave dogode, vi uludo tratite vrijeme ako ih ne zgrabite te koristite kao sredstva predaje stopalima Gospodinova. Što je teža situacija to je moćniji moment. Vrlo je neophodno napustiti lažna samosažaljenja, proklinjanja i žalopojke, te zuriti nepokolebljivo kroz tamu ka uvijek prisutnom Svjetlu. Ali kada se kipuća voda boli ili gubitka proguta, ona vas vodi ravno u Prisustvo kao ništa drugo.

(nastavlja se)