Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 4. kolovoza 2010.

Gospodin Rama - uvod u život i učenja


Svaki pobožni Hindus vjeruje da se gospodin Vishnu, sve-prožimajući Duh, pojavljuje u zemaljskom obličju kadgod je njegovo prisustvo potrebno na zemlji da nadvlada velika zla i da uspostavi ponovo poredak. Vjeruje se da je Sri Rama, princ iz Ayodhye, zapravo bio inkarnacija boga Vishnua u njegovoj sedmoj pojavi, i njegov zadatak je tada bio da oslobodi Indiju od najezde i potlačenosti Rakshasa, da zaštiti svece i mudrace te da pokaže ideal savršene društvene zajednice.

U treta yugi u Ayodhyi vladao je plemeniti vladar Dasaratha koji nije bio samo uzvišeni kralj već i veliki junak. Njegovo nasljedstvo datiralo je još od plemenite loze sunca. Iako je Dasaratha imao tri plemenite supruge: Kaushalya, Kaikeyi i Sumitra, nije bio blagoslovljen sinom koji bi ga naslijedio na svom tronu. Tako je on napravio žrtvu konja pod vodstvom poznatog mudraca Rishya-Sringa.Veličastvena pojava je izašla iz plamena koja je držala vrć pun payasama, kojeg se kraljice koristile, te je u dogledno vrijeme i Sri Rama bio rođen od majke Kausalye, Bharata od Kaikeye, Lakshmana i Satrughna od Sumitre. Sinovi su smatrani djelovima gospodina Vishnua. Rama, najstariji, bio je oličenje svih božanskih vrlina i predmet ljubavi, obožavanja i poštovanja svih. Sve obrazovanje koje se dodjeljivalo princevima bilo je dano i četvorici braće. Lakshmana je bio posebno odan Rami, a Satrughna Bharati.

Kad je Rama imao tek 16 godina, mudrac Vishwamitra je jednom svratio do Ayodhye i upitao Dasarathu da pošalje Ramu i Lakshmana s njim da ubije demone koji su stvarali neprilike te nisu omogućavali mudracima da rade žrtvene rituale. Blagoslovom mudraca Vishwamitre i njegovim moćima te vještinom streličarstva, Rama je ubio demone. Braća su primila blagoslove od mudraca te su dovedena u Mithilu, glavni grad poznatog kralja Janake. Ovdje je Rama pokazao svoju veliku snagu i vještinu podigavši luk te odapeo strijelu gospodina Rudre, koju nisu uspjeli mnogi drugi prinčevi učiniti. Kralj Janaka, koji se držao svog obečanja, dao je svoju najdražu i časnu kćer Situ u brak sa Sri Ramom.

Kada je Dasaratha ostario želio je Sri Ramu postaviti za svog nasljednika. Sve su pripreme bile izvršene kada je najednom okrutna kraljica Kaikeyi, koju je pogrešno savjetovao izopačeni sluga Manthara, tražila Dasarathu za dvije želje koje je on jednom bio obečao. Jedna od tih obećanja je bila da se Rama potjera u vremenskom trajanju od 14 godina, a drugo obećanje da se njen sin Bharata ustoliči kao kraljević.

Kako je bio jako privržen ocu, Rama se bezprigovorno povukao u šumu zajedno sa Sitom i Lakshmanom. Kako nije mogao podnijeti teški udarac, Darsaratha je napustio tijelo. Bharata, koji je imao veliko poštovanje i ljubav prema Rami, pokušao je uzaludno dovesti Ramu natrag, ali kako nije uspjevao postavio je Ramine sandale na tron te je počeo voditi kraljevstvo uime Rame...

(nastavlja se)