Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 17. srpnja 2010.

Gurupurnima 2009. (prvi dio)


Kako detektirati ponos?

Kada ste ponosni, teško da ćete to primijetiti. Samo kada izađete iz tog stanja, tada ćete ga biti svjesni, jer kada ste u tom stanju, stalno ćete veličati sebe. Stalno ćete misliti da je sve što radite ispravno. Sve će biti koncentrirano samo na vas same, ali ne unutarnje vas, nego vanjske. Tako se detektira ponos.

Ali kako ga razriješiti? Jednom kada ga primijetite, učinite sve što možete da ga kontrolirate. Više je načina. Dakle, znate da vas ponos uvijek čini prvima ispred ostalih, najvažnijima: „znam bolje od drugih, a ostali ne znaju ništa. Ja znam najbolje. „Što je to? Arogancija. Dakle da bismo je uklonili, najbolje je sebe uvijek stavljati na zadnje mjesto. Ne mislim fizički, nego u sebi. Kada um kaže, „O, kako si lijep, kako je veliko tvoje znanje, kako samo sve znaš“... ako uđete u to stanje uma, gotovi ste. Ali trenutak kada to osvijestite, imate osjećaj ne? Trenutak kada osjećate jest ponos. Ne ulazite u to. Budite ponizni. Neće vas to nečinjenje učiniti niti većim niti manjim, ali ćete zato početi rasti duhovno. Očvrsnut će vas na duhovnom putu.

Drugo, kada ponos zavlada vašim umom, mislit ćete da znate bolje od bilo koga drugog te bolje od Učitelja samog. Započet ćete predavati drugima, i ako oni nemaju istu ideju kao i vi, što će se desiti? Oni su u krivu, a vi u pravu. A kad se to desi, Bog vam nanovo daje iskustvo u životu. Dobro, loše, radosno, bolno, a zašto? Da postanete čvrsti.

A što ljudi često rade? Hodaju naokolo, govore pozitivno, no tako pozitivno govoreći govore protiv vlastite negativnosti. Što se događa? To je otrov za druge ljude. Dakle ovo je još jedna forma ponosa. Svi vi koji ste na duhovnom putu morate biti pozitivni.

(nastavlja se)