Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 29. srpnja 2012.

Hinduistički rituali

Puđa (Pūjā पूजा) je jedan od oblika izražavanja poštovanja i predanog obožavanja prema božanstvu ili nekoj istaknutoj osobi (duhovnom Učitelju, Guru-u, Svecu). Puđe imaju drevnu tradiciju na prostorima današnje Indije i predstavljaju svečane ponude božanstvima, istaknutim osobama ili uvaženim gostima. Temelje se na ideji ponude dara božanstvu ili posebnoj osobi radi dobivanja njihovog blagoslova. One mogu biti jednostavne ceremonije koje je moguće svakodnevno prakticirati kod kuće ili složenije hramske ili festivalske ceremonije.

Na radionici jednostavnih puđa ćemo pokazati metode kojima pročišćavamo vlastiti unutrašnji prostor, kao i prostor oko nas. Time se postiže sklad i mir koji su potrebni da bi u sebi mogli osjetiti milost božanske ljubavi. Na takvom mjestu je povoljnije meditirati i puno je lakše ostvariti kontakt s božanskim koje počiva unutar nas.

Puđama se pročišćava pet materijalnih elemenata: akaša – prostor, vaju – zrak, agni – vatra, ap – voda, pritvi – zemlja. Ti elementi također postoje unutar ljudskog tijela i samo kad se oni dovedu u sklad možemo unutar sebe osjetiti božansko. Puđama također pročišćavamo vlastite djelatnosti i pojačavamo vlastite pozitivne misli i osjećaje, a negativne preobražavamo u pozitivne. Zapravo se molimo Bogu da nam kroz božanstvo ili odabranu osobu pomogne na našem unutarnjem duhovnom putu. Puđe možemo promatrati kao vanjsku praksu koja nam pomaže da osvijestimo vlastite unutrašnje snage. Usmjeravanjem pažnje na poticajne vanjske objekte usmjeravamo naša čula ka božanskom. To nam pomaže da pomoću vlastitih čula ostvarimo snažniji unutrašnji kontakt sa željenim Božanstvom ili osobom. Svete slike, ikone, kipovi, pjevanje duhovne glazbe, ugodni miomirisi, cvijeće i lijepo dekorirani oltar nam omogućuju da se lakše povežemo s vlastitim srcem. Takvim vanjskim slikama pridodajemo određena unutanja značenja. Cijela izvanjska ponuda ima za cilj da unutar sebe osvjestimo duhovni mir i Božju bezuvjetnu Ljubav. Taj mir i Ljubav posebno možemo osjetiti nakon završetka ceremonije kad je poželjno da ostanemo u unutarnjoj tišini i da primimo blagoslov u vlastita srca. Kad slijedimo zakonitosti i upute za život koje su stoljećima usavršavali i otkrivali drevni mudraci koji su živjeli na prostoru današnje Indije, uistinu možemo dobiti neizmjerne unutrašnje duhovne blagoslove.

Prilikom puđa je poželjno nositi čistu i posebno pripremljenu odjeću koja nam služi isključivo za obredne svrhe. Naglasak je na unutrašnjoj čistoći, no preporuka je da i budemo svečano odjeveni kao kad bi Boga pozvali u goste. Namjera je da Bog postane gost u našim vlastitim srcima i da kao Ljubav sija iz našeg unutanjeg hrama i u trenucima kad nismo unutar Hrama - Božje kuće.