Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 10. svibnja 2010.

Inkarnacija mudrosti: Swami Sri Yukteswar Giri (10. svibnja 1855 - 9. ožujka 1936)


Duhovnost je ljepota života koja donosi potpunu unutrašnji i vanjsku preobrazbu koja zauzvrat daje mir, ljubav, radost, blaženstvo te slobodu od svih okova. Život tako postaje prekrasan i postiže zrelost. Kako bi se postigla disciplina duhovnog života (živjeti i pustiti druge da žive) od pradavnih vremena Bog šalje duhovne vodiće, učitelje, gurue, u svim dobima i mjestima kako bi pomogli duhovnim tragateljima na ovom putu koji se može opisati kao najteži poput oštrice žileta. Svaki duhovni tragatelj je avanturist koji se hrabro suprostavlja poteškoćama i preprekama kako bi dosegao svoj cilj – samospoznaju. Pred njim stoji uzor, simbol savršenstva i personifikacija ideala kojeg duhovni tragatelj želi postići, onaj koji vodi putem, vodi sa ljubavlju, disciplinira sa nepokolebljivim i oštrim uputama te ohrabljuje sa nježnim riječima i drži ispruženu ruku koja služi za čvrst oslonac u trenucima krize.

Put kriye je prekrasan i on pojačava i ubrzava put do samospoznaje; divni su i kriya učitelji-gurui koji su kroz svoj praktični život vodili čovječanstvo u cjelini kroz proces duhovne evolucije. Moderni svijet treba duhovni put koji je dostupan svima, oslobođen dogmatskih uvjerenja i fanatičkih ideala koji su ograničeni u mislima i djelovanjima. Kriya put ispunjava takav vakuum i pomaže duhovnom rastu kako bi se postigao krajnji cilj.

Swami Sri Yukteswar, koji je rođen na današnji dan davne 1855. godine, bio je najistaknutiji učenik velikog yogavatara Lahirija Mahasaye koji je oživio drevnu znanost kriye upravo kroz milost velikog Mahavatara Babađija koji i dandanas blagoslivlja svijet svojim tihim prisustvom u području Himalajskog gorja te se povremeno objelodanjuje iskrenim dušama.

Swami Sri Yukteshwarji sa svojim velikim obrazovanjem kojeg nije stekao u školama već vlastitim snagama te pobožnom osobnošću oblikovao je živote svojih učenika te od njih učinio duhovne majstore odnosno gurue. Svi su oni odasjavali dinamički život velikog gurua u svojim božanskim djelatnostima. Swami Sri Yukteswarji je putovao od mjesta do mjesta šireći i podučavajući tehniku kriya yoge i praktične poruke Bhagavad Gite. Njegov posjet Puriju je bio povijesni i godine 1903. na proljetnu ravnodnevnicu (ekvinocij) 22. ožujka osnovao je Karar ašram pored mora i veoma blizu monumentalnog Jagannath hrama. Privlačio je tragatelje jednako kao i skolastike svojim dubokim i intuitivnim znanjem. Nakon više od osam desetljeća njegovog božanskog života napustio je svoje tijelo u istom ašramu 9. ožujka 1936. Sam njegov život bio je poruka. Bio je više introventna osoba, manje naklonjen pričanju te mnogo više vremena provodio bi udubljen u božansku svijest. Čak i kada su mu oči bile otvorene on je bio stopljen sa Beskrajnim. Njegov život i učenja oblikovala su i dalje oblikuju i mijenjaju živote duhovnih tragatelje.

Njegov život i djelo nadahnjuje tragatelje sa zrakom nade. Njegov posao nije dovršen. Radio je kroz svoje sljedbenike. Neka nam svima na ovaj sveti dan spusti mnoštvo blagoslova te neka njegova učenja budu zvijezda vodilja kroz naš svakodnevni život. Neka svi budemo vrijedni sljedbenici na putu kriye.

Sutra slijedi pet točaka koje su opisivale njegov uzoran život kojeg svi iskreni duhovni tragatelji trebaju slijediti u svakodnevnom životu.