Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 2. siječnja 2012.

Novogodišnji sankirtan u Shree Peetha Nilaya centru


Nakon nekolio uzastopnih daršana i dočeka Nove godine prvi dan ove 2012. godine u Shree Peetha Nilaya ašram centru Swamija Vishwanande protekao je bučno. Staru godinu smo ispratili sa vatrometom na kojemu je prisustvovao i sam Swami. Nakon kratke noći imali smo abišek na mnogim murtijima. Program je počeo već u 11 sati ujutro i trajao je sve do 18 sati, naravno s puno bhajana.

Poslijednih nekolio tjedana Swami nas je naučio mnogim bhajanima koje je nedavno naučio u Indiji i koje stalno pjeva zadnje vrijeme. Nakon ručka koji se stopio u večeru mnogi stanovnici Shree Peetha Nilaya su se posakrivali po sobama kako bi se malo odmorili i nadoknadili vidljivi gubitak sna protelih 10-ak dana. Moje tijelo je tražilo isto odmor.

Oko 2 sata ujutro probudila me snažna pjesma sankirtana ispred mojih vrata od sobe. Čuo sam sigurno 10-ak do 15 glasova. Taj prvi zov sam negirao i rekao sam sebi, "Da, sve je to lijepo, ali bolje mi je da se malo naspavam." Nakon 15-ak minuta mnoštvo se povećalo i snaga sankirtana je postajala sve jača. Vidio sa da je vrag odnio šalu, štono se kaže, pa sam se na brzinu obukao. Swami je već bio povirio u sobu. Prošli smo sve hodnike zgrade pjevajući mnoge bhajane popraćeni manjirama i mridangom. Rijetko tko je tvrdoglavo nastavio spavati. Na kraju smo se vratili do početne točke, bhajan cafea, i još smo oko sat vremena pjevali. Tada je Swami rekao laku noć svima, da bi trenutak tada ponovo započeo bhajan. Formirali smo kolo i tako pjevali i plesali istodobno sa rukama u zraku.

Eterom je odzvanjalo, Radhe Krishna, Hari Bol, Radhe Shyam i ostale poznate melodije. Swami mi je u jednom trenutko pošapnio, "Jesi li se naljutio što sam te probudio?" "Naravno da nisam", odgovorih mu. Iako sam u jednom trenutku pomislio; "Ala ovog luđaka, a nisam ni ja daleko..." Tko može zaspati nakon svega? Ušao sam u sobu ponovo oko 5 ujutro, ali svaka stanica je još uvijek budna i odzvanja melodijom sankirtana.