Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 13. svibnja 2011.

Bhu Devi


Bhudevi Yagna vedski je ritual ceremonije vatre koja se izvodi za Bhudevi koja je poznata kao i Prithvi, a ona je i jedan od aspekata Mahalakshmi. Bhudevi je Majka Zemlje. Ovaj trodnevni ritual se slavi jednom godišnje. Prije nego započne yagna, Sri Swami Vishwananda radi kalash puju prizivajući Majku Zemlju. Yagna se nudi kao zahvala Bhudevi i kao pomoć da postane pročišćena. Pročišćenje Bhudevi je veoma važno u današnje doba. Majka Zemlja je naša majka, ona nas hrani. Mi pijemo njene vode, udišemo njen zrak kojega stvara i jedemo hranu koju nam omogučuje da uzgojimo. Nedavne zemaljske promjene - potresi i tsunamiji kojih smo svjedoci u Japanu mogu imati veliki utjecaj na okoliš i dalekosežne posljedice na cjelokupno čovječanstvo.

Ova će nam ceremonija pomoći pročistiti i uskladiti pet elemenata - zemlju, vodu, vatru, zrak i eter. Tako počišćeni, pomažemo balansirati vremenske prilike. Svi oni koji učestvuju yagni također primaju velike dobrobiti jer ovo pomaže pročišćenju mnogo karmi i pomaže napretku na duhovnom putu svakoga prisutnog.

Yagne se izvode za Bhudevi tako što se priziva Agni, bog vatre. Vedske molitve i mantre se pjevaju kroz cijeli ritual te se nudi ghee, mlijeko, jogurt, med, šećer, cvijeće, voće i kuhani prasad. Ceremonja počinje u petak, danas navečer, i završava se vjenčanjem Bhudevi sa gospodinom Višnuom u nedjelju.

Bhudevi je bila žena Varahe – četvrte inkarnacije gospodina Višnua kada je on uzeo oblik divlje svinje. U svetom tekstu Vishnu Purana napisana je priča o rođenju Bhu Devi. Za vrijeme vladavine Prithua, Zemlja nije davala ploda i tako je nastala velika glad. Prithu se zakunio da će uništiti zemlju tako što će je prisiliti da preda svoje vrijedne resurse. Užasnuta, Zemlja je uzela oblik krave. Prithu je ganjao zvijer cijelo vrijeme prema putu za nebo, k Brahmi. Naposlijetku, Zemlja se okrenula ka svom gonitelju i obavijestila ga o veličini grijeha koji nastaje ubojstvom žene. Kralj je odgovorio da ubojstvo jednoga kako bi spasio mnoge je zapravo vrijedni čin. Ona je tada upozorila Prithua da će kraljevstvo bez Zemlje biti potpuno lišeno bilo kakve dobrobiti. Kako bi s pomirili, zemlja-kao-krava je ponudila svoje mlijeko kako bi se oplodili sušni krajolici, a da pritom Prithu poravna zemlju kako bi omogučio protok hranjive tekučine. Prithu je prihvatio ove uvijete te je dao da se zemlja izore i time omogučio začetak poljoprivrede. Prithu je tada pomliječio Zemlju i njegovo je kraljevstvo bilo sposobno nadvladati glad. Ona se od tada počela smatrati kćeri prithua, zato je boginja Zemlja dobila naziv Prithvi.