Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

utorak, 6. prosinca 2011.

Sveti Nikola


Prava priča o Djedu Mrazu (Božićnjaku) počinje sa svetim Nikolom koji je rođen u 3. stoljeću u selu Patara. Tada je to područje bilo pod Grčkom, a sada je na južnoj obali Turske. Njegovi imućni roditelji, koji su ga odgajali da postane ponizni Kršćanin, umrli su od epidemije dok je Nikola bio još mladić. Poslušavši Isuove riječi "prodaj sve što imaš i daj novac siromašnima", Nikola je sve svoje nasljedstvo iskoristio da pomogne potrebitima, bolesnima i onima koji pate. Posvetio je svoj život služenju Boga i postao je biskupom Myre dok je još bio mladić. Biskup Nikola je postao poznat u cijeloj zemlji po svojoj velikodušnostionima onima kojim aje pomoć bila potrebna, svojoj ljubavi prema djeci, te svojoj brizi za pomorce i brodove.

Pod rimskim diktatorom Dioklecijanom Biskup Nikola je podnosio patnju zbog svoje vjere, potjeran je i zatočen. Umro je 6, prosinca 343. u Myri.

Kroz stoljeća mnoge priče i legende su obavile život i djela sv. Nikole.

Jedna priča govori o siromašnom čovjeku sa tri kćeri. U tim vremenima je otac mladih djevojaka trebao ponuditi budućim muževima nešto vrijedno kroz miraz. Bez miraza, teško da se žena mogla udati. Kćeri ovog siromašnog čovjeka, bez miraza, bile su osuđene da budu prodane kao roblje. Na čudan način, kroz tri različita događaja. vreća zlata se pojavila u njihovom domu i time omogučila isplatu miraza. Vreće zlata, koje su bačene kroz otvoreni prozor, su bile ubačene u čarape ili cipele i nađene su kraj kamina da se osuše. Ovo je stvorilo običaj u kojem se daruju djeca darovima ostavljenim u čarapama ili cipelama. Time je sv. Nikola postao darovatelj poklona.