Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 28. listopada 2010.

Govor posljednje večeri Navaratrija - treći dio


Vidite iz priče da kad jedna kap Mahishasura padne na tlo, stotine njih izađu na površinu. Tako je jednostavno, kad god se brinete ili imate nešto loše u vašem umu, pokušate se boriti s tim i dobijete umjesto jednog problema deset. Isto je kao da se borite sa Mahishasurom, od jedne kapi dobit ćete stotine kapi, na stotine problema. On predstavlja veliki ego koji dolazi iz uma. Sa svime što se borimo unutar uma reflektira se još bolnije. Zato je najbolje da se smirite i ponudite Bogu. Kad god to učinite naći ćete rješenje.

To sam i prije objašnjavao, kad imate neke brige idete na mjesta hodočašća ili dolazite ovdije i šta tu nalazite? Predajete svoju dušu Bogu. Osjećate se oslobođeno. Šta se tada događa? Idete tamo plačete Bogu, tražite pomoć: "Umoram sam Bože, pomozi." Naravno majka pomaže svom djetetu. Ona prva dolazi. Predajete sve Bogu i u tom trenutku to više nije vaša briga. Tada se događaju čuda, Bog vam daje odogovore. Daje vam unutarnju snagu da nadvladate određene stvari. Ali ako se vežete za probleme, i ako se molite ali ste još uvijek u toj drami, nikad nećete naći odgovore. Određeni aspekat Devi daje vam mudrost da to možete transcendirati i da možete reći: predajem se Tebi. Ali da bi se i zaista mogli predati prvo to morate realizirati.

Kad pričam s nekim i kažem mu za neki aspekat koji nosi u sebi. Ta osoba zna da to ima ali ne prihvaća. Zato je lakše okriviti druge ljude, to nije moja krivica, to je njihova krivica. Kroz život pojedinac mora naučiti kako nadvladati određene kvalitete unutar sebe i vidjeti svoje negativnosti. Samo vidjeti ne i ući u njih, jer inače negativnosti postaju još veće. To je slabost ljudi nikad ne žele vidjeti, uvijek žele biti savršeni ali ako to ne nadvladate ne možete ni postati savršeni.