Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 30. siječnja 2010.

Mahatma Gandhi (2 listopada 1869 - 30. siječnja 1948)


Danas je Gandhijev dan. Mnogi ga uzimaju kao primjer danas za ono što je učinio za svijet. Kada uđete dublje u njegov život on je bio model bhakti, model devocije. Što god je radio zaboravio bi sebe. To je bila devocija prema ljudima, prema zemlji. Pokazao je put kako osloboditi zemlju temeljeno na nenasilju. Temelj toga je bila ljubav. Bez ljubavi nema nenasilja, nema mira. Naravno njegov život nije bio samo radostan. Bio je pun turbulencija. Mnogo testova kroz koje je trebao proći. Vidite samo kako je umro. Ipak dok je umirao oprostio je.

Svatko od vas može postati model devocije i mira. Za to morate njegovati poniznost i jednostavnost koju je Gandhi imao. Imao je sve što je mogao poželjeti ipak je prihvatio jednostavnost; prihvatio je mjesto najmanjeg od najmanjeg. Takav je život velikih učitelja. Mi smo tu da vas služimo. Vi ne služite učitelja. Učitelj je tu da služi vas bez obzira znate li to ili ne. Učitelji ne dolaze radi sebe već da bi sve vas uzvisili. Uzmite primjere velikih učitelja. Mi moramo učiti kako razviti nesebičnu bezuvjetnu ljubav.

Kako njegovati poniznost? To je najednostavnija stvar. Ljubav je u srcu. Poniznost je u umu. Kako um, koji je poput velike zvijeri, učiniti poniznim. Mi obično kažemo da nismo um. Um je nešto što nije dio nas. Čovjek je gospodar uma. Sve negativne kvalitete koje izviru iz uma nisu dio čovjeka. Čovjek je pod kontrolom. Ali treba podsjećati stalno um tko je gospodar. Ispunite um sa božanskim Imenom. On je uzrok svega. Svaka misao je On. Stalno podsjećajte um. Kada postane negativni recite mu: hej ume, to nisi ti. To je sam Bog. Ako ti Bog ne da da misliš gdje bi dobio moć da misliš?

Ako On koji vlada svima, koji se nalazi u svima, sjedi jednako u svačijem srcu, kako to da zaboravljamo na Njega? Trenirajte um, podsjećajte ga da ego, ja, moje, nije to... Nadiđite ponos i recite: Bože to si Ti! Stalno pričajte s Njim. Bez obzira da li On odgovara ili ne, znajte da duboko u sebi da on sluša. Povremeno će vam dati znak da sluša. Uživajte u tom znaku koje vam daje. Recite sebi: Da, On je sa mnom. Ne dopustite da ponos nadvlada. Napustite ponos. Ponos svih napada bez obzira jeste li svetac ili ne. Ali sveci znaju kako ga staviti pod kontrolu.

Ljubav će narasti te ljubav koju će te iskusiti bit će drugačija nego na koju ste do tada navikli.

Spoznati ljubav Božju, morate ju živjeti. Spoznati bhakti-devociju morate živjeti to. Tada možete dobiti tračak te ljubavi. Kažem vam: čak i malo te ljubavi je previše za ovo tijelo. Pokušajte uvijek najbolje što možete da dostignete tu ljubav. To je jedina realnost. Tijelo je iluzija. Realnost Atme je stvarna. Koliko je ljudi to stvarno spoznalo?

Želite li spoznati Boga? Budite iskreni prema sebi. Ne morate meni odgovoriti. Ne moram ja to znati. Ne trebam nikoga suditi. Nije da ako kažete meni da će se to i dogoditi. Da, pomoći ću i ja malo, ali najveći dio ostavljam vama da učinite.
Jai Gurudev!


(Govor Swamija Vishwanande dan 30. siječnja 2008. u Steffenshof ašramu.)