Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 27. veljače 2010.

Daršan


Upravo je završio daršan. Po mojem mišljenju to je bio, glazbeno gledano, najsnažniji daršan. Svi glazbenici i pjevači su dali maksimalni trud te svaki atom snage dali u bhajane. Swami, kao što se i vidi na slici, bio je odjeven u prekrasnu haljinu. Pričao je o festivalu Holi koji slijedi za dva dana kao i o sutrašnjoj proslavi pojave Caitanye Mahaprabhua. Naravno poveo je daršan sa njegovim klasikom, ali i omiljenim bhajanom Caitanye: Hari Haraya Nama Krishna. Među ostalog pričao je, kao i obično, o potpunoj predaji Bogu. Spomenuo je Sv. Augustina koji je molio Boga riječima: "Bože, pomozi mi spoznati tko Si i pomozi mi spoznati tko sam!"

Mahashivaratri 2010. (drugi dio)


Priča o Somnathu – prvom Jyotir lingamu

U priči o Somnathu je priča o Indri i njegovih 27 kćeri. Bog mjeseca Chandra bio je oženjen sa svih 27 kćeri. Zapravo to je prema vedskim zapisima, vi ne morate imati 27 žena, imali biste više glavobolje nego ikada. (glas jednoga iz publike: Swamiji, čak i jedna žena donosi velike glavobolje!)

Zamislite 27 žena, zapravo, nesretan čovjek... Dakle, bio je oženjen sa 27 žena, a posljednja dvadeset i sedma žena bila mu je najdraža. Posljednja žena bila mu je omiljena, a ostalih dvadeset i šestero bile su ljubomorne.

Famozno! Dakle, 26 kćeri uputilo se ocu Indri i požalilo: „Dragi oče, naš suprug nas ne voli. On voli samo jednu, posljednju, dvadeset i sedmu ženu.“ Indra je pokušao uvjeriti zeta Chandru zamolivši ga da voli svih 27 žena jednakom ljubavlju. No Chandra to nije želio. Indra je u ljutnji prokleo Chandru i rekao mu „Od sada pa nadalje budi sve manji i manji.“

Chandra je postajao sve manji, manji i manji. To je ga učinilo veoma tužnim pa je otišao Brahmi po savjet i utjehu, što se može učiniti obzirom da je kletva bačena. Znate, u Hindu tradiciji, kada svetac ili mudrac na nekog baci kletvu, to je kao odapeta strijela – ništa je ne može zaustaviti; no moguće je poduzeti neke mjere kako bi se stvari popravile. Tako je Chandra upitao Brahmu što da učini, a Brahma mu je odgovorio: „Čuj, postoji jedna stvar. Samo Gospodin Shiva može udovoljiti tvojoj zamolbi.“

I tako se Chandra, bog mjeseca, uputio Shivi i zamolio ga: „Mahadev, molim te, pomogni mi. Indra je bacio kletvu na mene da se smanjujem. Postat ću tako malen da više neću moći sijati.“ Njegova molitva bila je toliko iskrena da je to dirnulo Gospodina Shivu, te mu je Shiva ubrzo odgovorio: „ Dakle, kletva je bačena nema sumnje, primio si je i ona ne može biti izbrisana. No ima jedna stvar – vrlo sam zadovoljan tvojom predanošću, jako sam sretan zbog tvoje ljubavi i vjere te ti podarujem blagoslov koji želiš – 15 dana ćeš snažno sjajiti, no tijekom tih 15 dana ćeš se i smanjivati dok ne postaneš taman, potpuno nevidljiv. Ali opet, sljedećih 15 dana ponovno ćeš započeti rasti u svoj svojoj ljepoti i sjaju.

Chandra je bio vrlo sretan Shivinim blagoslovom. Tim blagoslovom kreiran je Somnath Lingam. Somnath Lingam sjaji kao dijamant i kao mjesečev sjaj. Dakle, ovo je kratka priča o Somnathu – prvom Jyotir lingamu.

Priča o drugom Jyotir lingamu – Mallikarjun lingam

Drugi Jyotir lingam je poznati Mallikarjun lingam, a nađen je u Andhra Pradesh-u. Malika znači Gospodin, a Arjun je znate već, Arjun. Priča kaže da je na tom mjestu Gospodin Shiva testirao Arjunovu vjeru. Arjun je lovio divlju svinju. Kako bi testirao Arjunovu vjeru i nepokolebljivost Shiva je poprimio formu lovca i trčao uz njega. I naravno, upucali su svinju u isto vrijeme. I kada je došlo vrijeme da utvrde tko je ubio svinju, prerušeni Shiva je rekao „to je moja svinja“, a Arjun će na to: „ne ja sam pucao prvi“. Shiva reče: „Ali pucali smo u isto vrijeme“.

Arjun je bio veliki ratnik, najveći u to vrijeme i nitko ga nije mogao poraziti, ali eto ovdje, upravo ga poražava plemenski lovac. To ga je nagnalo na razmišljanje: „pa tko je ta osoba pred mojim očima?“ . Tada se poklonio pred Shivom i rekao „Molim te, reci mi tko si. Ako si pogodio ovu divlju svinju u isto vrijeme kao i ja, ti si Veličanstven. Reci mi, otkrij mi se, tko si?“

Čuvši Arjunu kako zbori, Shiva je bio vrlo radostan i zadovoljan njime i njegovom poniznošću i skromnošću. I tada mu se pokazao u svoj svojoj punini na tom mjestu. I na tom istom mjestu gdje mu se Shiva objelodanio, ovaj Mallikarjun lingam je nastao iz zemlje. Vjeruje se da tko god umre na tom mjestu, oslobođen je.

(nastavlja se)