Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 27. svibnja 2016.

"Praćenje Učitelja" – Vrindavan & Jaipur, Dan 6-7, Zaključak


Šesti dan hodočašća bio je veoma poseban budući da je to bio Akshaya Tritiya, kao i, glavni dan kupanja za Kumbh Mela događaj u Ujjainu. Tijekom dana proslavili smo našu verziju Kumbh Mele tako što smo se umočili u Radha Kund te odradili puju za Govardhan. Brdo Govardhan ima ogromno značenje među predanicima Gospoda Krišne. Nakon što je Krišna zaštitio stanovnike Vraja od Indrinog gnjeva, savjetovao im je da štuju Brdo Govardhan, što su oni i uradili tako što su izvodili Puje i Parikramu oko brda.



Na večer smo proslavili Akshyay Trityu tako što smo posjetili hram Banke Bihari. Akshyay označava nešto što nikada ne odumire, ili jednostavnije rečeno, ne trpiš nikakav gubitak zbog nje. Drevne mudrosti uče nas da dajemo, da doniramo u plemenite svrhe, i da potražimo božanski blagoslov na ovaj dan.

Na ovaj dan je uobičajno za svih da posjete Princa od Vrindavana, Sri Banke Bihari Ji. Tijekom cijele godine samo na ovaj dan predanici mogu dobiti priliku da vide i dive se ljepoti Njegovih stopala. Kao što je pjevao uzvišeni i božanstveni predanik, Sveti Surdas: ovo je do milosti Daršana i Dhyane (meditacije) Lotusovih Stopala Gospoda, da sve nemoguće stvari u svijetu postaju moguće. Hrom može prijeći planine, slijep može vidjeti, gluh može čuti, glup se može izraziti i siromašan može postati toliko bogat i moćan da dobije čast kretati se uz Chhatru (obredni kišobran, obično se koristi u velikim povorkama).


Sri Swami Vishwananda i grupa posjetili su hram Banke Bihari na večer zbog Daršana. Bila je vrlo velika gužva i bilo je puno guranja, ali svima u grupi se posrećilo i letimično su ugledali božanstvo. Večernji Daršan Gospoda nosio je još veće blagoslove budući da je bio obučen u samo dhoti oko struka. To se zove Sarvang Daršan – Daršan cijelog tijela Shri Banke Bihari Ji. Bio je to definitivno najaktivniji dan hodočašća.


Kako je šesti dan bio prepun događanja, sedmi dan je bio više opušten i prikladan završetak hodočašća. Sudionici su dobili priliku provesti neko vrijeme privatno sa Swamijijem, kao i otići u kupovinu prije kraja hodočašća. Dan je završio proslavom 999-og rođendana Sri Ramanajua Acharye te oproštajem od Swamijija na aerodromu. Kao i na svakom hodočašću sa Sri Swamijem Vishwanandom i Bhakti Margom, bilo je ispunjeno mnogim izvanjskim i unutarnjim iskustvima koja se mogu primiti samo uz milost Učitelja, tako da "Pratite Učitelja" gdje god vas On odvede.
Hvala što ste pratili naš niz blogova tijekom Swamijijevog hodočašća, ako ste zainteresirani da osobno doživite ovakva iskustva, pročitajte o hodočašću koje slijedi u Južnoj Indiji: (Prijave završavaju 1. Lipnja): https://www.bhaktimarga.org/southindia2016