Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 22. svibnja 2013.

Crtice sa satsanga

Što čini duša nakon smrti da bi napredovala? (Swamiji se poprilično smijao pitanju, od srca.)

Naravno da duša prolazi kroz različite stadije, ali to ovisi o tome što je pojedinac napravio ovdje na Zemlji, u skladu s razinom koju je postigao, ali ipak, mora se vratiti ovamo. Konačni stadij je uvijek ovdje, kao ljudsko biće. Ovisi o tome koliko je života proveo kao ljudsko biće. Šalje ih se na određeni put kako bi i oni mogli dosegnuti Božanskog. Dakle, nije riječ o tome da ćete se probuditi jednog jutra, a Gospod će vam poslati uže: "Dođi!", nego da biste stekli Božju Milost, morate nositi u sebi čistu ljubav. Bez ove svete ljubavi, nećete nikuda stići. Prolazite kroz mnoge živote i tražite, ali ako ne spoznate veličinu te ljubavi, ne možete zadobiti Božanskoga. Božanskoga se može zadobiti samo putem svetosti ove ljubavi. To se događa u devet koraka: 
prvo, počinjete tražiti Boga među ljudima koji isto tako tragaju;
drugo, počinjete se prisjećati Božanskoga, pjevate Njegovo ime;
treće, druženjem s ljudima koji imaju iste osobine i prisjećajući se Božanskog i tijekom sadhane;
četvrto, počinjete se rješavati loših osobina;
peto, započinjete pročišćenje, pročišćenje kvaliteta u sebi;
od tada, budi se nešto što nazivamo nishta, što znači dubina. U njoj počinjete sve više čeznuti, u toj dubini koja se naziva bhajana, vaša je pažnja posvećena na određeni način, takav da vas ništa ne može omesti;
tada se budi ruchi, suosjećanje;
ashakti se budi, duboka vezanost; ta vezanost nije vezanost a izvanjsko, već za Božanskoga i učitelja;
bhav se budi, i također prolazi kroz stadije;
konačno, manifestira se ljubav u uzvišenom stanju.

Vidite, put ljubavi, ne događa se samim time što kažemo da volimo. To je dugačak put potpunog predavanja. Tada se ova ljubav budi. Tada se Božanski vama otkriva i manifestira vam se. Tada ste postigli cilj. Takva je evolucija duše, natrag odakle je došla.

- Sri Swami Vishwananda, satsang, 17. svibnja, 2013.