Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 24. lipnja 2011.

Gayatri Devi - Gayatri Yagna


Danas u Shree Peetha Nilaya ašramu u Springenu počinje trodnevna yagna posvećena Majci Gayatri. Krišna je rekao u Giti "aham Gayatri tvam mantra" što znači "mežu svim mantrama, ja sam Gayatri Mantra".

Gayatri Devi je stvoriteljiva (Brahma), zaštitnica (Višnu) i uništavateljica (Šiva). Ona u sebi sadrži sve aspekte stvaratelja, zaštitnika i uništavatelja u svojoj ruci te sva oruđja koji predstavljaju ove božanske odlike o kojima ćemo govoriti. Ona sjedi na crvenom lotosu koji simbolizira svu moć koja Ona sadržava (Parašakti). Njen bič simbolizira uništavalačku snagu svih grijeha. Također sjekira uništava ego, ponos i nadutost. Ona ima labuda koji simbolizira čistoću. To je zapravo vrhunska čistoća bez ikakvih negativnosti budući da je ona očitovanje samog Brahmana.

Kada pjevamo Gayatri Mantru, ona nam podaruje mir uma, a kada je um smiren tada ćemo postići mir.

Pet glava (lica): Gayatri Devi ima pet glava koje simboliziraju pet elemenata. Cijeli univerzum je prožet ovim elementima, ali isto tako svugdje nisu svih pet elemenata u djelovanju.

Deset ruku: Ona ima deset ruku koje pokazuje da je Ona spremna priteći u pomoć. Pozicije njenih ruku pokazuju "Ne bojte se moja djeco. Ja sam Majka i ovdje sam da vas zaštitim." Ona će vam dati sve. Pjevanjem Mantre dobit ćete sve što želite u život.

Ovu yagnu vodi Sri Swami Vishwananda i posvećena je Božanskoj Majci u obličju Gayatri Devi. Yagna je, kao što već rekoh, trodnevna i prvi dan je posvećen prizivu Gayatri Devi na način da se izvodi kailash puja. Ponekad Swami daje govor. Svi koji pristupaju yagni učestvuju u nuđenju havan samagri i riže u yagna kundu dok se istovremeno intonira Gayatri mantra. Svi koji su prisutni primaju dobrobiti i blagoslove Gayatri Mantre i Sri Swamija Vishwanande.