Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

četvrtak, 9. lipnja 2011.

Govor sa daršana 03.06.2011. - Pjevanje Raminog imena (drugi dio)


Isto je kad osoba radi sadhanu. Kad sjedneš u sadhanu um bi ti trebao biti usmjeren bez vrludanja prema Bogu. Ništa ne bi trebalo stati između. Kada pjevate božansko Ime ne bi ste trebali misliti na ništa drugo. Fokus bi vam trebao biti usredotočen na cilj. Ali onog trenutka kad dopustite da vam fokus pobjegne, lijevo i desno, takav će i ostati i onda je veoma teško postići ono što želite postići.

Naučite kako smiriti um. Sva vaša sadhana, sva vaša duhovna praksa, je za što? Da dosegnete Boga! Bog je već dosegao vas. Ali um postaje velika prepreka i buni se koliko će sjediti. Recite ljudima da mole, da pjevaju Božanski Ime, tada se pitaju koliko puta ponavljati. Zar mislite da je Bog vezan za broj ponavljanja? Ne, nije time vezan niti je vezan milijuntnim ponavljanjum Njegovog Imena. To vas pročišćava. Pomaže u otklanjanju svih negativnosti unutar vas, u vašem umu čineći vas slobodnima. Kada ste smireni tada imate više povjerenja.

Dok god je um uzburkan takvo je i povjerenje. Tada sve izgleda tako daleko; Bog je tamo negdje, a vi ste ovdje. A vi ste sam nalik Boga; kako On može biti tamo negdje, a vi ovdje? Ne možete biti odvojeni. Nikada nije bilo trenutka kada je Bog bio odvojen od čovjeka. Ali samo reći nije dovoljno, morate naučiti smiriti ovaj um. Kada je um smiren ova ljubav, istinska ljubav, će se probuditi i shvatit ćete da ste oduvijek bili slobodni. Potrebno je potpuno predanje, a ne jedan korak ovamo, a jedan tamo.

Zato vam i kažem da vas Ramino ime može odvući potpuno od ove iluzije, i dovesti do vašeg odredišta. Ali kako bi ste u potpunosti mogli uživati ono što vam ovo božansko Ime može dati sjedite mirno te pjevajte sporije. I kada pjevajte vizualizirajte Boga u sebi i uronite sebe u božansko Ime. Vidjet će te da je to jako lagano. Možete potpuno nestati... kada volite nešto, potpuno se prožmete time. Na primjer, ako volite kuhati, što radite? Provodite sve svoje vrijeme radeći ono što volite. Kada nešto volite, recimo slikanje, provodite sve vrijeme čineći to. Ali isto tako želite spoznati sebe, zar ne? Da ili ne? Želite pronaći Boga, zar ne? Inaće ne bi bili ovdje.

Ako volite dopustite si da se prožmete Bogom. Što god radili sjetite se da je Bog pored vas, kako bi vam se mogao otkriti iznutra. Tada možete reći da ste duhovni. Često se ljudi hvale kako su duhovni. Imate li iskustvo Boga da bi ste bili duhovni? Dog god ne pronađete Boga žudite da Njime. Samo žudeći za njime On vam može dati iskustvo Sebe. Samo žudeći za Bogom On vam se može otkriti. Iako je On tu vi Ga ipak želite vidjeti svojim očima. A ljubav je ključ.

(nastavlja se)