Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 17. rujna 2010.

Tilak i njegovo značenje:

Molba Swamija Vishwanande: svatko tko se osjeća njegovim poklonikom, trebao bi nositi tilak za vrijeme daršana ili koje druge važne prigode.Slijedi općenito značenje:

Tilak je znak dobre sreće. Nosi se na čelu, a sastoji se od paste od sandalovine, svetoga praha i/ili kumkuma.

U Bhagavad Giti navedeno je: "Čelo bez tilaka je poput srca bez milosti, fontane bez vode, poput sela bez hrama, cvijeta bez mirisa, ili polja bez kiše (postoje mnogi drugi primjeri). Može se primijetiti kako drevna tradicija nošenja tilaka ima duboko duhovno značenje.

Tilak se nosi u hramu, hramu ili u vrijeme posebnih prilika poput duhovnih obreda.

Tilak se nosi na području ajna čakre, području između obrva, poznatijeg kao treće oko. Smatra se da tilak ima ohlađujući učinak tijekom meditacije i značajno pomaže (pridonosi) otvaranju trećeg oka. Osim utjecaja na intelektualni i duhovni aspekt bića, sandalovina ima i značajnu medicinsku vrijednost.

Postoje dva glavna tipa:

Shaivine tilak - nose ga poklonici Gospoda Shive, a sastoji se od tri vodoravne linije na čelu s okomitom prugom koja ih povezuje. Ovaj se tilak sastoji od svetoga praha - vibhutija.

Vishnava tilak - nose ga poklonici Gospoda Višnua. Sastoji se od dugačke okomite crvene linije od trećega oka do linije kose, a ona je okružena dvjema dodatnim okomitim crtama. Dvije vanjske linije (od sandalovine/chandana) predstavljaju lotosova stopala Gospoda Narayane. Crvena linija od kumkuma predstavlja Lakshmidevi. Osim toga, trebalo bi nanijeti još jednu točku od sandalovine u obliku lista tulsija ispod tilaka u obliku slova U kao znak obožavanja Božice Tulsi. Swamiji je zatražio da stavljamo i točkicu kumkuma unutar lista tulsija kao simbol prisutnosti Gurua u osobnom životu i na duhovnom putu.

Tradicija nalaže da se prilikom nanošenja tilaka ponavlja mantra sljedećeg značenja: "O, Gospode, zaštiti me od loših posljedica maye i spasi me od svjetovnih vezanosti." - ili jednostavno: Om Namo Narayana.

I Papa je primio tilak tijekom obreda prilikom posjeta Indiji. Evo i upute kako nanijeti tilak: Središnja crvena linija se nanese pomoću kraja mirisnog štapića koji se pretkodno namoći u kumkum i to od dolje prema gore.