Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

ponedjeljak, 20. rujna 2010.

Poruka ljubavi


Danas slavimo Radhashtami. Što Radharani predstavlja? Bhakti, predanost! Ali predanost kome? Predanost Krišni. Istina, ali predanost Krišni je bila potpuna i usmjerena samo prema njemu. Njena predanost nije imala ograničenja. Zato se njena predanost smatra najvišim aspektom predanosti što se rijetko može postići. U povijesti su neki sveci primili tu milost da vole Boga na taj način. Ali taj oblik predanosti znači otklanjanje vlastie volje i dopušta da samo Bog radi kroz njih. I to se danas slavi: ta velika predanost. Čak i gopiji su imali veliku predanost ali njihova predanost nije mogla usporediti sa onom koju je imala Radha. Jer svaki njen dio bio je Krišna. Zato su uvijek Radhi ustupili prvo mjesto, a sebe stavljali odtraga. Jer su znale... naravno da su unutra bile ljubomorne i pitale se zašto Krišna voli više nju nego njih. Ali ona predstavlja svih njih; jer je ona ova Shakti, ova snaga koja je ispunjala sve gopije i dala snagu svim gopijima da vole Krišnu na isti način. Naravno onaj koji daje snagu je snažnije od ostalih. To vam je isto kao kad dotaknete izvor struje u utičnici i na glavni izvor. Struja je ista, osjetit ćete je, ali kod prvog ćete samo osjetiti, a kod drugog ćete umrijeti.

Isto je kod Radha-bhakti. Nije poznavala nikoga; znala je samo za Krišnu. Nije odlazila na druga mjesta, samo na jedno i dobila je sve. To me je posjetilo na Ramakrišnu i ono što je rekao. Molio se je Božanskoj Majci: "O Majko, nemam nikoga u životu, ali ako bi mi dala samo jednog vrijednog iskrenog učenika bio bih sretan." On je činio velike pokore kako bi dobio to. A koji je to bio učenik? Vivekananda. Samo jedan. Vivekananda nije gledao lijevo ili desno. Tražio je ali kada je našao što je tražio nije više lutao.

Kad sam putovao sa punditom, Sathya Narayan Dasom, bilo je smiješno. Bio je netko tamo i razgovarao je s tom osobom. Rekao je osobi: "Dovodiš ljude učitelju, a tko je tvoj guru." Ta osoba je pokazala prstom na mene. Tada ga je ovaj pitao, "Tko je tvoj cilj?" Dodirnuo je moja stopala i rekao, "On!" Tada je rekao toj grupi ljudi, "Zašto ideš unatraške. Ako si došao do svog cilja zašto ne dovodiš ljude isto do tog cilja."


Netko mi je prije nekoliko dana poslao e-mail u kojem je proslijedio internet stranicu nekog drugog gurua. Lijepo je tražiti na deset strana. Lijepo je puniti um lijepim riječima, ali ako ste pronašli svoj cilj ne trebate tražiti drugdje. Ono malo što vam kažem, kada biste to vježbali, napredovali biste mnogo brže nego da slijedite stotinu stvari u vašem umu. Ali ako želite hraniti svoj um tada ovo nije mjesto za vas... Onda ću biti sretan ako vi sami napustite ovo mjesto. Idite i nađite svoj put te hranite svoj um koliko želite. To bi me najviše usrećilo. Možda jednog dana.... poput noćnih leptirica koje uvijek umru kada slete na svjetlo, tako nakon duge potrage osoba će naposlijetku umrijeti u tom svjetlu.

Pitajte Radharani da vam da tu predanost, ako želite. Ali ako želite tražiti, onda to i činite. Ako ste pronašli cilj, ako mislite da na jednom mjestu možete dobiti sve onda ću biti najsretnija osoba da vam to i dam. Ali ako u sebi samima ne osjećate da pripadate ovom mjestu kako onda mislite da će vam to netko dati. Nije tako lako.

Ramakrišna je imao mnogo ljudi oko sebe ali žudio je za jednim iskrenim učenikom, jednim predanikom. Na isti način žudio je za iskrenosću u vašim srcima. Ali za to trebate i iskreni um. Ako osoba to nema onda vi ovdje ne pripadate. Ako uistinu želite biti ovdje onda dubite samo jednu rupu.

Znajte jednu stvar, ja se ne dokazujem riječima niti hvaleći sebe. Ja uvijek pričam o poniznosti, a što je to? Uvijek govorim na način da svi razumiju. Za to ne koristim velike riječi. Ne želim vam puniti um sa stvarima. Uvijek i govorim da ne biste trebali slušati um i zašto bi vam onda punio um. Recite mi... Ako želim da vam um bude miran moram vam ga hraniti tako da ostane miran. Ne mogu ga hraniti da traži još više. Ako ga hranite da traži još više onda ćete stagnirati.

Put bhakti nije sa umom. Ako uma ima previše srce će se zatvoriti. Ako srca ima puno otvarat će se i više. Što se više otvori to će se i duša više otvarati. Što ste više u umu to ste dalje od duše. Možete razumijeti dušu i nadijeniti joj mnoga imena, možete je objasniti sa različitih stanovišta i raščlaniti na mnoge dimenzije ili raščlaniti na mnoge elemente ali sve će to ostati samo na nivou uma.

Zato milošću Radharani, to je sve što tražim. Ako želite biti poput nje... neću reći biti poput nje jer ne možete biti poput nje. Čak i da kroz deset života pokušavate biti poput nje neće vam poći za rukom biti poput nje. Ali se možete potruditi da budete barem poput njene sjene. Kao što su gopiji bili njena sjena. Možete je moliti da vam podari milost da imate iskrenu predanost i predanost koja je usmjerena bez premca na cilj. Tada ćete ispunini svrhu vašeg postojanja ovdje. U suprotnom se to neće dogoditi. Možete dolaziti život za života i to nećete postići. Jer razvijate sistem kopanja rupe na deset različitih mjesta. To je isto govorio Ramakrišna, zar ne?

Molite ju na ovaj znakoviti dan njene pojave, da vam podari milost takve predanosti da se uistinu istinska bhakti-predanost probudi u vama ne samo u umu već duboko u srcu. I tek tada mogu reći da pripadate meni. Dokle god nemate to...

Kao što je i Isus rekao, mnogi će se pozivati na mene ali ih ja neću poznavati.

Vi poznajete samo dio vas. Znate samo igru zašto ste ovdje, ali na onom drugom svijetu ne znate igru. Samo je ja znam. To će vas pokazati, ne kroz riječi već samo kroz srce.