Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

nedjelja, 30. kolovoza 2009.

Moj Satguru (1)

Postoje trenuci u čovjekovom životu kada mu jedan događaj ili osoba promijeni cijeli tijek života. To se može reći za moj prvi susret s velikim Božjim čovjekom Swamijem Vishwanandom. U susretu ovakve vrste nemoguće je riječima opisati veličinu odnosno značenja takvog susreta. Upoznati vodiča, onog koji ti je poslan od Boga, da te vodi prema najvišoj sigurnosti, vječnom miru, tvom pravom domu, nakon mnogih inkarnacija izgnanstva, nakon lutanja u ovom oceanu iluzije, ovom snu koji zovemo realnost, jest neizrecivo.

Kao što je jedan veliki svetac opisao život, za one koji su se probudili iz ove užasne noćne more, više nema lutanja. U neiskrivljenom zrcalu njihove svijesti oni lako mogu vidjeti odosno razaznati stvarnost od snova, kao što labud može odvojiti mlijeko od vode. Također je rečeno da Bog ima veću želju privući svoju tvrdoglavu djecu nego što su se ona spremna vratiti Njegovoj sveprisutnosti. Sada kada sam zapljusnut Božanskom ljubavlju ovog Božjeg čovjeka to mogu bolje razumjeti jer sam se želio povući: Ne, ta sila je presnažna. Ja nisam spreman za to. Nemam dovoljan kapacitet da ga primim – to je bio moj izgovor. Svjesno sam ga godinama tražio, molio se svaki dan da mi dođe. Kad mi je došao u obliku sadgurua, ja sam se povukao, baš kao što se kornjača povlači u svoj oklop. Izbjegavao sam primiti ono što mi je On došao dati.

Swami Vishwananda je bio samnom jako strpljiv. Ponovno je došao nakon godinu dana, nadajući se da ću otpustiti svoje strahove i brige te prepoznati Božji instrument koji mi je poslan da me odvede doma. Ovaj put je bilo manje otpora s moje strane. Obećao je da će doći u Hrvatsku sljedeće godine te sam se nadao da ću ga pratiti na putovanju. Osjećao sam da je on velika osoba te sam želio s njim provesti što je moguće više vremena. Naravno, nije mi padalo na pamet da mu se osoba ne može približiti tek tako a da je on sam ne privuče k sebi.

Kasnije, kada sam razgovarao s njim, shvatio sam da je on vodio moje misli i želje. Rekao mi je da sam njegov učenik već mnogo inkarnacija. To je obećanje gurua da će voditi svog učenika dok ne spozna Boga, do konačnog oslobođenja od vezanosti za ovu iluziju koju zovemo život. Zauzvrat, učenik obećava da će s povjerenjem i najbolje što može slijediti učenja gurua.
Swami Vishwananda i Chaturananda - slika nastala za vrijeme swamijevog drugog posjeta hrvatskoj u srpnju 2006.