Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

subota, 30. listopada 2010.

Govor posljednje večeri Navaratrija - četvrti dio


Postoji jedna divna priča koju je dao Ramakrishna. Živjela su dva brahmana. Znate oni su vrlo uskog uma, vole da imaju samo svoje ljude oko sebe. Jedan dan brahman otiđe posjetiti svog prijatelja drugog brahmana... znate u Indiji Brahmani su viša klasa. Međutim njegov sluga koji je bio polubrahman, kasta bliska brahmanu se razboli, a pošto nije mogao ići sam uzme sa ceste drugog čovijeka koji je bio niža kasta i povede ga sa sobom.

Kaže mu: "Slušaj, ako te moj prijatelj pita za nešto budi tiho, ne odgovaraj, jer on ne zna da ti nisi brahman." Naravno kad se brahmani nađu, oni se ponašaju na određeni način. Tako drugi brahman, onaj koga su išli posjetiti, primjeti razliku i na to kaže na vrlo uljudan način: "O, u zadnje vrijeme se brahmani često mješaju s ne brahmanima."

Kad onaj čovijek to čuje pobjegne. U to vrijeme brahman i ne-brahman se nisu miješali. On se prestrašio i pobjegao, jer da ga je brahman pitao nešto ne bi znao odgovor.

Tako na isti način kad vi primjetite vašu negativnu kvalitetu unutar vas, čim je primjetite odmah umanjujete njezinu vrijednost ali ako se vežete za nju ona postaje snažnija. Zato se kaže predajte se Bogu. On će ju ukloniti. Nemojte se bojati te kvalitete u vama, ona je dio vas. Vi ste ljudsko biće, koje ima sve kvalitete u sebi. Najveća kvaliteta ljudkog bića je da može dostići božanska lotosova stopala, da može dostići Boga. Za duhovne ljude, one koji traže istinu, to je način, ne radi se o borbi nego kako to ostvariti i predati Bogu.