Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

petak, 12. veljače 2010.

O Shivaratriju

Maha Shivaratri, noć kada se štuje bog Shiva, slavi se u veljači kada nema mjeseca a štuju ga Hindusi koji tada nude posebne molitve Bogu Uništitelju. Shivaratri je noć kada se smatra da je gospodin Shiva izveo ples praiskonskog stvaranja, održavanja i uništenja: Tandava Nritya. Festival se slavi jedan dan i jednu noć.

Prema Puranama, za vrijeme poznate mitske legende Samudra Manthan, pot otrova je izvirio iz oceana. Bogovi i demoni su bili užasnuti budući da je otrov mogao uništiti cijeli svijet. Kada su se obratili Shivi za pomoć, On je, kako bi sačuvao svijet, popio smrtonosni otrov ali ga nije progutao već zadržao u grlu. Tako je Njegovo grlo pomodrilo i od tada se naziva Nilakantha - onaj koji ima plavo grlo! Shivaratri proslavlja ovaj događaj kada je Shiva sačuvao svijet.

Shivratri se smatra posebno pogodan za žene. Udane žene mole za dobrobit svojih muževa i sinova dok neudane mole za idelanog muža poput Shive koji je suprug Kali, Parvati i Durge. Isto tako se vjeruje da svatko tko izgovori Shivino ime za vrijeme Shivaratrija sa čistom predanošću oslobođen je od svih grijeha. Taj doseže obitavalište Shive i oslobođen je ciklusa rađanja i umiranja.

Simbol falusa predstavlja Shivu i naziva se lingam. Najčešće je načinjen od granita, kvarca, mramora ili metala, te ima "yoni" odnosno vaginu kao svoju bazu što predstavlja jedinstvo organa. Štovatelji kruže lingam te ga slave tijekom noći. Njega se kupa svaka tri sata.

Tijekom cijele noći štovatelji su na potpunom postu, pjevaju svetu mantru "Om Namah Shivaya!", nude cvijeće, mirisne štapiće... Oni ostaju budni cijele noći kako bi slušali priče, himne i devocijske pjesme. Post se prekida tek slijedeće jutro nakon cijelonoćnog bdijenja i štovanja.

Sretan Maha Shivaratri! Om Namah Shivaya!