Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 28. listopada 2009.

Sreća i sigurnost (5)

Guruov posao je da za nas posreduje, on ima težak zadatak da iščupa naš um iz materije prema duhu. Veliko bojno polje se dešava na razinama naših duša gdje nas on vuče prema Bogu, dok se mi još uvijek borimo za male ugodnosti na smrtnoj egzistenciji.

On nam pokazuje istinsko utočište i sigurnu luku u Bogu, bez obzira koliko nam se to nekada nevjerojatno činilo. I ponekad, da bi nas brzo iščupao iz našeg jada, on stvara obmanu te još više turbulencija kako bi ubrzao naš put. Mi posrćemo i padamo mnogo puta kako bismo išli ukorak s njim. Ponekad shvaćamo da gubimo tlo pod nogama. I to nas plaši, tada nam se prikradaju sumnje i mi počinjemo gubiti vjeru i hrabrost da nastavimo dalje i onda se zakopamo na mjestu kao tvrdoglavi magarac.

Ponekad je obmana koju guru stvara test kako bi provjerio našu vjeru i ljubav za njega. Tek onda kad nam vjeru ne može prodrmati nikakva nevolja ili vanjske okolnosti, možemo sebe s pravom zvati kraljevima. A naše kraljevstvo je unutarnji osjećaj slobode i neraskidivo jedinstvo s Bogom. Ova unutrašnja prostranstva su veća od svih kraljevstava, od svih kraljeva i vladara koji su ikada šetali ovom zemljom. Njihova osvajanja su bila privremena i prolazna. Možemo sebe uistinu zvati pobjednicima kad smo u mogućnosti ukrotiti našu ljutnju i ponos. Tada se možemo poistovjetiti sa biblijskom izrekom: “Tko se teško srdi, bolji je od junaka, i tko sobom vlada, bolji je od osvojitelja grada.” (Poslovice 16,32)

Netko može misliti da će dolaskom u ašram dobiti sigurnost koju svi tražimo. Kako griješimo kad mislimo da će bilo što od ovog svijeta, bez obzira koliko se lijepo činilo, staviti melem mira na naše duše. To nikada neće uspjeti, jer ovaj svijet je sačinjen tako da kad god pronađemo mir na nekom mjestu ili u našim mislima, vanjske okolnosti nas dobro protresu kako bi nas podsjetile da još uvijek “pišemo po površini vode”.

Jedina istinska i trajna sigurnost jest spoznaja našeg istinskog identiteta kao sinova Božjih, bez obzira da li ćemo je pronaći unutar ašrama ili izvan. Oni koji žive vani žude i sanjaju da budu u ašramu, lažno pretpostavljajući da će im život u ašramu donijeti sigurnost i spasenje. A oni koji su unutra možda ne osjećaju da trebaju učiniti napor kako bi postigli trajnu sigurnost.

Vanjske okolnosti nisu bitne. Mogu biti od pomoći, a nekada su prepreka, ali ako ih gledamo kao prilike da se uzdignemo iznad naših ljudskih nesavršenosti te ako ih gledamo kao instrumente našeg duhovnog rasta, onda ih možemo iskoristiti da bismo pojurili prema blaženstvu. Jai Gurudev!

Chaturananda
Springen, 30. lipnja 2009.g.