Sri Swami Vishwananda - Hrvatska

srijeda, 9. veljače 2011.

Govor sa daršana 05.02.2011. (treći dio)


Znate li za onaj dio iz Biblije kada Krist govori farizejima: da Abraham sada dođe i susretne me, bio bi blagoslovljen. Znate li? Ne? Tada trebate studirati Bibliju. Ovo je vaša kultura ovdje. Trebali biste bolje znati od bilo koga drugog - bolje i od mene. Krist u tom poglavlju kaže: Abraham bi bio blagoslovljen da je tu. Tada su ga farizeji počeli napadati. Rekli su: zašto se trudiš? Zašto govoriš o Abrahamu koji je 20 generacija živio prije tebe? Tada je Krist rekao: zaista, kažem vam, bio bi blagoslovljen, jer prije nego li je on postojao, Ja Jesam. Nije rekao "Ja sam bio", zare ne? Što je to: Ja JESAM... što bi značilo da se on nije poistovjetio sa fizičkim tijelom, već sa dušom, sa duhom, koji je uvijek postojan u Bogu.

Vaša duša je uvijek u zajedništvu sa Bogom, ali je um uvijek voli odvojiti.

Mi imamo hinduističku molitvu prije nego napravimo kailash puju, te tada sjednemo i zamislimo Boga u nama samima. Te iznutra prema vani projiciramo Boga. Ali najprije ga zamislimo u sebi. To i je riječ u Bibliji, koja je Jehova. U židovskoj tradiciji riječ odnosno Boga nazivaju Jehova. Što Jehova znači? Što z ači da je Bog svugdje, ti, ja i sve naokolo, ali onako kako mi to vidimo, mi zapravo odvajamo Boga od našeg pravog jastva.

Zato ljudi koji istinski žele doći do Bogospoznaje moraju proći kroz ovo sve. Sadhana je izvana, znate, ali ona malo po malo pomaže da se spozna Boga. Vanjsko je iznutra ali ako želite 21. 12. spoznati sebe počnite vježbati ovaj način razmišljanja da Bog nije izvana, već da je Bog unutar nas. Zato je Isus rekao da će biti mnogo poroka u budućnosti koji će reći da je kraljevstvo Božje ovdje ili ondje. Nemojte ih slijediti jer kraljevstvo Božje nije tamo ili ovamo već sada i ovdje. Ono je unutar vas. To je prrvo mjeto na kojemu ga trebate pronaći i gdje ga trebate spoznati. Nije dovoljno samo reći "Oh, ja vjerujem u Boga". Zasigurnu svi vi koji ovdje sjedite vjerujete u Boga....

(nastavak slijedi)